Gemeente Den Haag

De Japanse tuin op het landgoed Clingendael gaat op zaterdag 29 april open voor publiek. De tuin is dagelijks te bezoeken van 09.00 uur tot 20.00 uur tot medio juni. De exacte sluitingsdatum is afhankelijk van de weersomstandigheden. De toegang is gratis en rolstoelgebruikers kunnen via de ingang van het Sterrebos de tuin betreden.

Historie van de Japanse tuin
De Japanse tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguérite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft de freule meerdere reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft een aantal lantaarns, een watervat, beeldjes, het paviljoen en de bruggetjes naar Nederland gehaald en enkele planten. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje en de kronkelende paden is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven.

Onderhoud
De gemeente Den Haag heeft de tuin altijd met veel zorg onderhouden. De tuin is uniek en historisch van groot belang. In 2001 werd de tuin op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. Na groot onderhoud dat de gemeente iedere winter uitvoert, kan het erfgoed van freule Daisy weer open voor haar bezoekers.

Informatie
Meer informatie over de Japanse tuin en het landgoed Clingendael is te vinden op de gemeentelijke website www.denhaag.nl/clingendael. Tevens is hier vanaf 28 april een wandeling door de Japanse Tuin te downloaden.