Gemeente Wijdemeren


Op Koninginnedag in Kortenhoef:
Burgemeester plant om 15.00 uur geboorteboom in Wilhelminahof

WIJDEMEREN- Burgemeester Don Bijl plant op Koninginnedag om 15.00 uur in het plantsoen bij de Wilhelminahof in Kortenhoef, samen met het Oranjecomité Wijdemeren Centrum, een Mammoetboom als geboorteboom voor Prinses Alexia van Oranje-Nassau.

Voor de eerste dochter van Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn in 2004 in Loosdrecht en in Ankeveen Koningslindes als geboorteboom geplant. Het parkje bij de Tjalk in Loosdrecht heet sindsdien het Catharina-Amalia Plantsoen. Op 26 juni 2005 is Prinses Alexia Juliana Marcela Laurentien geboren, de tweede dochter van het prinselijke paar. Burgemeester en wethouders van Wijdemeren hebben besloten dat haar geboorteboom in Kortenhoef in de Wilhelminahof komt te staan.

Mammoetboom
In het plantsoen staan al enkele grote linden en zuileiken, vandaar dat is gezocht naar een andere opvallende boom voor deze mooie plek midden in het dorp. De keuze is gevallen op de Mammoetboom, een conifeer uit het Sierra Nevada gebied in Californië, Amerika. Hij heeft de fraaie latijnse naam Sequoiadendron giganteum. De boom is genoemd naar Sequoiah, zoon van een Duits-Amerikaanse koopman en een Cherokee vrouw. Hij groeide op bij de Cherokee-indianen en introduceerde daar de geschreven Cherokee-taal met een eigen alfabet. In Nederland kunnen mammoetbomen soms meer dan 25 meter hoog worden. Ze hebben een prachtige zachte roodbruine bast en schubvormige blauwgroene blaadjes.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij het planten van de geboorteboom.