Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 117 ItV
Datum: 29 april 2006

Brief provincie Fryslân door Own Eyes Experience overhandigd in Chengdu

De 'Own-Eyes Experience' is op 27 april aangekomen in Chengdu. De twee Nederlandse studenten die in een CO2-neutrale auto van Leeuwarden naar Peking reizen hebben een officiële brief van het Friese Provinciebestuur in Chengdu overhandigd. De brief gaat over het eerste lustrum van de relatie tussen de provincie Fryslân en de Chinese provincie Sichuan, waarvan Chengdu de hoofdstad is. In juni en november vieren de provincies Sichuan en Fryslân dit lustrum. In juni komt een delegatie uit Sichuan naar Fryslân, in november brengt een Friese handelsdelegatie een tegenbezoek.

Gedeputeerde Bijman is enthousiast over de reis van de Nederlanders Sander Ansems en Johan Roos. Zij vertrokken voor hun monsterrit op 3 januari uit Leeuwarden. "Ik ben blij dat ze onze zusterprovincie Sichuan hebben bereikt en dank ze voor het overbrengen van onze brief aan de gouverneur van Sichuan''. De provincie Sichuan heeft zich erg ingespannen de studenten een groots onthaal te bereiden. Ze zijn verwelkomd door de plaatselijke Jeep-club en ze hebben ondermeer een ontmoeting gehad met de directeur van het departement van Buitenlandse Zaken van de provincie.

Dit jaar wordt het lustrum op twee momenten gevierd. In juni komt een Sichuaanse delegatie bestaande uit provinciale bestuurders, ondernemers en kunstenaars naar Leeuwarden. Voorafgaand daaraan zullen Bijman en een vice gouverneur van de provincie Sichuan de lustrumactiviteiten bespreken tijdens de Sichuan zusterrelaties manifestatie in Parijs. In november gaat een Nederlandse delegatie naar Sichuan om aldaar het lustrum te vieren.
Bijman: "Zaken doen met China vergt een lange adem. In deze eerste vijf jaar hebben we de basis gelegd voor handelscontacten tussen onze provincie en Sichuan. In Sichuan liggen vele mogelijkheden. Ik heb de verwachting dat we op de goede weg zijn die kansen te pakken. Ik hoop dat vele ondernemers in november met ons mee gaan om die enorme markt te verkennen.''

Voor meer informatie over de expeditie: http://www.owneyesexperience.nl
35

---- --