Gemeente Amsterdam



Van Allah tot Prada

28 april 2006
-
O+S
De onlangs verschenen publicatie Van Allah tot Prada doet verslag van een onderzoek naar identiteit, leefstijl en geloofsbeleving van jonge Marokkanen en Turken in de Nederlandse samenleving. Het onderzoek is uitgevoerd door Ton Nabben, Dirk Korf en Berfin Yesilgöz in opdracht van FORUM.

Monitor

Van Allah tot Prada (17 Kb) FORUM, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, onderzoekt de komende jaren de waarden- en toekomstoriëntatie van moslimjongeren en hun zoektocht naar identiteit. Van Allah tot Prada is het resultaat van de eerste verkenning van dit onderwerp. De onderzoekers spraken met een aantal sleutelfiguren die toegang hebben tot Turkse en Marokkaanse netwerken.

Verscheidenheid in gedrag en houding

Eén van de belangrijkste conclusies uit Van Allah tot Prada is dat de groep moslimjongeren in Nederland zeer divers is samengesteld. De onderzoekers onderscheiden vijf typen moslimjongeren op grond van hun religieuze en culturele beleving: conformisten, neo-orthodoxen, flexibelen, hedonisten en escapisten. Schematisch kunnen de vijf typen als volgt worden ingedeeld aan de hand van religiositeit en focus op scholing/werk.

Vijf typen naar religiositeit en focus op scholing/werk Vijf typen religiositeit (22 Kb)

Van Allah tot Prada is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.gerguijs.nl