Maart 2006

Op stokvisreis met stoere kotter naar Lofoten
Noorwegen puur beleven in één van laatste houten charterschepen Dit voorjaar organiseert de Nederlandse organisatie Esther Jensen (genoemd naar de stoere, van veel comfort voorziene houten kotter waarmee wordt gereisd) twee zogeheten 'stokvisreizen' naar de Noorse eilandengroep Lofoten. Het gaat er daarbij vooral om de deelnemers Noorwegen zo puur mogelijk te laten beleven.
Afbeelding In het voorjaar is het op de eilanden volop licht, bevolken papegaaiduikers de kliffen en hangen de droogrekken aan de wal vol stokvis.

De deelnemers kunnen naar hartelust wandelen en genieten van prachtige uitzichten.
Reisdata: 29 april-6 mei en 6-13 mei a.s. Er wordt gevlogen naar Bodø, even ten noorden van de poolcirkel.

Ziel
De kracht van het Scandinavische woud is volgens schipper Theo van Tricht de ziel van de kotter "Esther Jensen", waarmee de stokvisreizen worden gemaakt. Gebouwd in 1939 in Denemarken als vissersvaartuig, heeft ze in de beginjaren nog gevist "onder zeil" op het noordelijke gedeelte van de Noordzee

Kitsgetuigd
De Esther Jensen is één van de weinige houten charterschepen in Nederland: een kitsgetuigde tweemaster met een totaal zeiloppervlak van 270 vierkante meter, inclusief topzeilen. Door de sterke constructie en ook de vorm van het schip is het een uitstekend zeeschip en derhalve geschikt voor alle Europese kustwateren.

Meer informatie: http://www.estherjensen.nl/

Afbeelding Nieuwe Dominicus-reisgids van Noorwegen In de Dominicus-reeks is een nieuwe reisgids verschenen gewijd aan het vakantieland Noorwegen. De auteur is Fred Geers, tekstschrijver en fotograaf, die al meer dan 35 jaar in alle jaargetijden in Noorwegen komt en er ook enige tijd heeft gewoond.

Zoals gebruikelijk verschaft de Dominicusgids veel praktische reisinformatie.

Fred Geers, Scandinaviëkenner als geen ander, biedt de lezer ook een heldere blik op de samenleving van Noorwegen, een land dat nog maar goed honderd jaar op eigen benen staat. De gids is sinds begin maart van dit jaar in de boekhandel te koop. De prijs van de reisgids is EUR 21,95. (Omslagoto: Fred Geers)

Zie ook: http://www.nordview.nl/

Afbeelding Interessante excursies in Finnmark Het komende vakantieseizoen biedt Noorwegens noordelijkste provincie Finnmark veel interessante en bijzondere excursiemogelijkheden.

Bijzonder is dat de verschillende activiteiten de hele zomer door op vaste tijdstippen kunnen worden ondernomen.

Mogelijk zijn o.a. een excursie gewijd aan tradities en activiteiten bij de Samen, naar de Middernachtzon op de Noordkaap, vogelsafari's, diepzee raften, een tocht per boot naar de Noors-Russische grens en een safari waarbij de koningskrab centraal staat. Voor alle tochten geldt dat uiterlijk één dag tevoren moet worden gereserveerd.

De Finnmark Vakantiecatalogus kan worden aangevraagd via de website VisitNorway.nl. Meer informatie: www.visitnorway.nl/brochures

Zie ook website Finnmark

D Afbeelding iepzee raften in Zuid-Noorwegen
Sinds kort is het mogelijk te gaan diepzee raften in Sørlandet, het populaire zuiden van Noorwegen. Een firma in Kristiansand biedt tochten aan in grote, snelle rubberboten die ook wel RIB's worden genoemd. Er kunnen per tocht maximaal 18 personen mee.

De firma Agder Havrafting, die deze spannende uitstapjes organiseert, besteedt veel aandacht aan veiligheid. Om deze reden mogen kinderen onder de 1 meter 50 niet mee. Het is voorlopig alleen mogelijk te reserveren voor groepen. Bij bijzondere gelegenheden, zoals tijdens festivals, kunnen ook individuele klanten mee.

Meer informatie:
Agder Deep Sea Rafting
Website Sørlandet

Afbeelding Robert Capa-expositie
in Vredescentrum Oslo
In het vorig jaar in Oslo geopende Nobel Vredescentrum is tot 13 april een indrukwekkende expositie te zien van werk van de legendarische fotograaf Robert Capa.

Er zijn opnamen bij uit de Spaanse Burgeroorlog, Londen en Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog en van de landingen op D-Day op de stranden van Normandië. Ook zijn Capa's laatste foto's uit Vietnam te bewonderen, waar hij in 1954 stierf. De expositie vindt plaats in samenwerking met het fotobureau Magnum in Parijs, dat mede door Capa werd opgericht. (Copyright: 2001 by Cornell Capa / Magnum Photos)

Meer informatie:
www.nobelpeacecenter.org
Robert Capa & Magnum