IKON

IKON-televisie

zaterdag 29 april t/m 3 juni

Nederland 1

21.46 - 22.10 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN.

Thema: Afrika anders

In een nieuwe serie van het populaire tv-programma 'Paul Rosenmöller en.' reist de IKON-presentator met zijn gasten door Afrika. Zij hebben allemaal op hun eigen manier een speciale band met dit continent. Hoewel thema's als honger, armoede, aids en oorlog onvermijdelijk aan de orde komen, richten deze mensen de blik vooruit: op de kansen die er zijn, het optimisme dat er is en successen die worden geboekt. In deze nieuwe serie zijn de volgende afleveringen te zien:

. 29 april: Jörgen Raymann: Afrika en SLAVERNIJ Paul Rosenmöller gaat met cabaretier en presentator Jörgen Raymann naar Ghana, waar Raymanns voorouders vandaan komen. Hun leven in slavernij laat hem bepaald niet koud. Hoe kan het westen deze schuld goedmaken en hoe raakt dit verleden de cabaretier zelf?

. 6 mei: Ad Melkert: Afrika en DEMOCRATIE Sinds 1 maart is oud-politicus Ad Melkert bewindvoerder van de UNDP in New York. Paul Rosenmöller vergezelt hem op zijn eerste reis in deze nieuwe functie naar Togo. Bij de laatste democratische verkiezingen in dit land was er sprake van een grote stembusfraude. Hoe hoopvol is Melkert over de democratische toekomst van Afrika?

. 13 mei: Prinses Margriet: Afrika en AIDS Al tientallen jaren is prinses Margriet op nationaal en internationaal niveau actief voor het Rode Kruis. Paul Rosenmöller vergezelt haar bij een werkbezoek aan Namibië. Hierbij komt de hiv-aids-epidemie met alle oorzaken en gevolgen uitgebreid aan de orde. Daarnaast leren we de prinses als persoon beter kennen. Wat zijn de persoonlijke drijfveren voor haar grote inzet voor het Rode Kruis?

. 20 mei : Lornah Kiplagat: Afrika en SPORT & EMANCIPATIE De in Kenia geboren Lornah Kiplagat, die sinds 2003 de Nederlandse nationaliteit heeft, is een van de snelste vrouwen ter wereld. Paul Rosenmöller zoekt haar op in haar geboorteland, waar zij een trainingscentrum heeft opgericht voor jonge, vrouwelijke Keniase atletes. Rosenmöller praat met haar over haar betrokkenheid bij de emancipatie van Afrikaanse vrouwen.

. 27 mei: Patrick Cammaert: Afrika en OORLOG De Nederlandse generaal majoor Patrick Cammaert staat aan het hoofd van de grootste VN-vedesoperatie, operatie MONUC in Congo. Paul Rosenmöller krijgt de unieke kans om Cammaert een week lang te volgen. Ook al voert Cammaert een vredesleger aan, hij schuwt geweld niet. Er zijn in Congo diverse militante groeperingen actief waartegen vreedzaam verzet volgens hem zinloos is.

. 3 juni: Yasmine Allas: Afrika en MENSENRECHTEN Schrijfster Yasmine Allas is in Somalië geboren. Over deze aflevering is helaas verder nog niets bekend.

Interviews en presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer, Guido van der Hulst, Lotje Dercksen; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; camera: Peter van der Linden, Tijn van Neerven; geluid: Geert Poelgeest; montage: Paul Vleeshouwers, Adri Roodenburg; samenstelling en regie: Hans Hermans en Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.

Dit programma kwam tot stand met steun van NCDO.

Mirjam Nieboer
IKON Communicatie
tel. (035) 6727101


---- --