IKON

IKON-televisie

zaterdag 29 april 2006

Nederland 1

21.46 - 22.10 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN.
Thema: Afrika anders

In een nieuwe serie van het populaire tv-programma 'Paul Rosenmöller en.' reist de IKON-presentator met zijn gasten door Afrika. Zij hebben allemaal op hun eigen manier een speciale band met dit 'vergeten' continent. Hoewel thema's als honger, armoede, aids en oorlog onvermijdelijk aan de orde komen, richten deze mensen de blik vooruit: op de kansen die er zijn, het optimisme dat er is en successen die worden geboekt.

Presentator en cabaretier Jörgen Raymann: Afrika en SLAVERNIJ

Een van de voorouders van Jörgen Raymann was slavin die omstreeks 1850 vanuit Ghana naar Suriname werd getransporteerd. Het verleden van zijn Afrikaanse voorouders laat de cabaretier bepaald niet koud. Paul Rosenmöller reist met Raymann naar Ghana om te voelen, te ruiken en te zien waar zijn voorouders vandaan komen; op zoek naar z'n roots. Dit is een behoefte die bij veel Surinamers leeft, maar hoe openlijk wordt daar over gesproken?

In hoeverre hebben westerse landen een schuld aan Afrikaanse landen vanwege de stelselmatige uitbuiting in het verleden en wat moet er naast een monument nog meer gebeuren om deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis een plek te geven? Raymann heeft er een uitgesproken mening over, maar hoe raakt het hem zelf op het moment dat hij met de deportatie van zijn voorouders wordt geconfronteerd? En wat is dan nog de rol van humor en zelfspot van de populaire stand-up comedian?

Interviews en presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer, Guido van der Hulst, Lotje Dercksen; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; camera: Peter van der Linden, Tijn van Neerven; geluid: Geert Poelgeest; montage: Paul Vleeshouwers, Adri Roodenburg; samenstelling en regie: Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.

Dit programma kwam tot stand met steun van NCDO.


---- --