Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 april 2006.

Van 29 april t/m 3 september 2006 is in het Noord-Brabants Museum te 's-Hertogenbosch de tentoonstelling "Spreken is zilver, kijken is goud. Spreekwoorden en gezegden, van Breugel de Oude tot Freek de Jonge" te zien.

Ten behoeve van deze tentoonstelling stelde het Oudheidkundig Museum Arnemuiden uit haar collectie het schilderij "Gerechtigheid verhoocht een volk", van de 17de-eeuwse Arnemuidse schilder Dirck van Deelen, beschikbaar.

Als "tegenprestatie" leende het Noord-Brabants Museum voor die periode tijdelijk het schilderij "Allegorie op de deugdzaamheid" van Lodewijk Vay aan het museum te Arnemuiden uit. Het betreft hier een groot schilderij (1.68 x 1.33 cm.) van een tamelijk onbekende meester. Lodewijk Vay werd in 1630 in Bergen op Zoom geboren en werd in 1655 lid van het St. Lucasgilde te Middelburg. Wanneer (en waar) hij overleed is niet bekend. Het is voor het eerst dat dit schilderij van deze "Middelburgse schilder" in de gemeente Middelburg te zien is.

Voor degenen die het willen bezichtigen: het museumseizoen van het Oudheidkundig Museum Arnemuiden begint op 29 april 2006, maar op zaterdag 22 april a.s. is het museum al één dag open in verband met een verkoopdag van de Hervormde Kerk.

Meer informatie over dit bericht:

Peter Sijnke, tel. (0118-)678814, e-mail p.sijnke@zeeuwsarchief.nl Zeeuws Archief.


---- --