Ingezonden persbericht


http://www.noordbrabantsmuseum.nl/

PERSBERICHT
's-Hertogenbosch, april 2006

Echte Jeroen Bosch in Den Bosch

Bijzondere bruikleen Echte Jeroen Bosch bij Spreken is zilver, kijken is goud

Jeroen Bosch (ca. 1450-1516), Het veld heeft ogen, het woud heeft oren, ca. 1500, pen en bruine inkt, 20,3 x 12,6 cm, Kupferstichkabinett, Berlijn (Foto Jörg P. Anders)

Van 29 april tot en met 3 september is in het Noordbrabants Museum een tentoonstelling te zien over de Nederlandse spreekwoorden Spreken is zilver, kijken is goud. Het gebruik om spreekwoorden en gezegden tot onderwerp te maken van schilderijen en andere vormen van kunst nam in de 16de eeuw een hoge vlucht. Denk maar aan het spreekwoordenschilderij van Pieter Breughel. Ouder nog dan het werk van Brueghel is dat van Jeroen Bosch. Een deel van de verborgen symboliek in zijn werk gaat terug op gezegden uit zijn tijd die we tegenwoordig vaak vergeten zijn.

Op de expositie van kunstwerken met spreekwoorden mag een werk van Jeroen Bosch dan ook niet ontbreken. Dankzij de medewerking van het Kupferstichkabinett in Berlijn hoeft dat ook niet het geval te zijn. Voor het eerst sinds zeer lange tijd zal daarom weer een onomstreden werk van Jeroen Bosch in zijn geboortestad te zien zijn.

Het betreft de beroemde tekening "Het veld heeft ogen, het woud (bos) heeft oren", gemaakt rond 1500. De titel verwijst naar een laatmiddeleeuws spreekwoord uit 's-Hertogenbosch dat ongeveer dezelfde betekenis heeft als de moderne uitdrukking "De muren hebben oren". De strekking ervan is dat iedere mens voorzichtig moet zijn. Je weet maar nooit wie er meeluisteren of meekijken. Jeroen Bosch heeft dit spreekwoord zeer beeldend weergegeven, met ogen in het veld en reusachtige oren aan de bomen in het bos. Of de titel en de boom (die ook voorkomt in het Bossche stadswapen) nog toespelingen zijn op de naam 's-Hertogenbosch is niet helemaal duidelijk.

De tekening van Jeroen Bosch maakt deel uit van de expositie Spreken in zilver, kijken is goud die in gaat op de herkomst en achtergronden van de Nederlandse spreekwoorden en gezegden en van 29 april t/m 3 september te zien is. Op deze expositie is ook het werk van andere bekende kunstenaars te zien zoals Breughel, Steen, Jordaens, Van de Venne en vele anderen. Daarnaast een groot aantal voorwerpen waarop spreekwoorden zijn uitgebeeld, allen afkomstig uit belangrijke musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 ­ 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073- 6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Verwersstraat 41 Postbus 1004 - P.O Box 1004 NL 5200 BA `s-Hertogenbosch

Telefoon 00 31 (0) 6877 877 Telefax 00 31 (0)73 6877 899 info@noordbrabantsmuseum.nl


---- --