Ministerie van Defensie

28-04-2006 22:00

STAATSSECRETARIS VAN DER KNAAP ONTHULT MONUMENT

Foto: Hennie Keeris - Initiatiefnemer Henk Dijkxhoorn en staatssecretaris Cees van der Knaap onthullen het monument.

Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) heeft vrijdag in Rotterdam een monument onthuld ter nagedachtenis aan Operatie Manna, de geallieerde voedseldroppings in de laatste oorlogsdagen in 1945.

Het stalen monument is gemaakt door kunstenaarsgroep Observatorium en verbeeldt een stapel voedselpakketten in de buik van een vliegtuig. Het kunstwerk krijgt een plaatsje in het Paviljoen Observatorium op de geluidswal tussen Nieuw Terbregge en de rijksweg A20. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit poldergebied en daarom geschikt voor droppings. Nu staat er een vinexwijk.
Manna betekent 'brood uit de hemel'. Nederland had het in de laatste oorlogswinter zwaar te verduren. Veel mensen, vooral in de grote steden, leden honger. Prins Bernhard besloot daar iets aan te doen. Hij organiseerde 5200 vluchten met in totaal 11.000 ton voedsel. Om de voedselpakketten in heel Nederland te kunnen droppen, moesten de vliegtuigen laag overvliegen. De prins kreeg de Nazi's zo ver dat ze niet op deze vliegtuigen zouden schieten.
Initiatiefnemer Henk Dijkxhoorn is elf jaar bezig geweest voor een Manna-monument.