Gemeente Drechterland

29-4-2006

Drechterland decoreert vier inwoners

Een goede gewoonte uit de gemeente Venhuizen werd in 'De Roode Leeuw' voortgezet. Vier inwoners werden dit jaar Koninklijk onderscheiden. Drie onder het toeziende oog van inwoners die hen hierin voorgingen. En loco burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon gaf als rode draad geschiedenisles tussen al het oranje door. Het laatste lintje werd later in Lutjebroek opgespeld.

Maatschappelijke smeltkroes
Het was vooral gezellig druk in âDe Roode Leeuwâ in Venhuizen. Alsof er voor Venhuizen geen herindeling was geweest, kwamen de gedecoreerden uit Drechterland bij elkaar. Wat meer mensen in de tijdelijke smeltkroes met Drechterlanders die maatschappelijk hun steentje bijdragen.

Bijzondere burgemeester
Voor loco-burgemeester Wagenaar-Kroon was de bijeenkomst ook bijzonder. Door de tijdelijke afwezigheid van een burgemeester, verrichten de drie wethouders de weggevallen taken. Als eerste loco-burgemeester betekent dit het uitreiken van de Koninklijke onderscheidingen; een taak die je door de bijzondere omstandigheden dan vol overgave uitvoert.

Rode draad
De burgemeester gaf geschiedenisles en ging in op het ontstaan van de orde voor burgers. Ook op het belang van de mensen achter de gedecoreerden werd ingegaan. âNiemand red het alleen. Achter elke sterke man staat vaak een even sterke vrouw.â Bescheidenheid, samen met een nuchtere West-friese kijk op het leven, geeft op een dag dat de lintjes worden uitgereikt mooie emotionele momenten. En dat die bescheidenheid siert is dan overduidelijk.

Nieuwe leden
De dag voor Koninginnedag, is het jaarlijkse algemene moment om lintjes uit te reiken. In Drechterland zijn op 29 april 2006 vier personen gedecoreerd. Om geen argwaan te wekken, is voor één persoon zelfs uitgeweken naar Lutjebroek om het lintje uit op te spelden. De overige drie personen werden door hun familie of bekenden afgelopen vrijdag met een smoes naar âDe Roode Leeuwâ in Venhuizen gelokt.

De volgende personen zijn dit jaar gedecoreerd:
* de heer Gerrit Bruijn uit Wijdenes
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau);

* de heer Gerard Slagter uit Hoogkarspel
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau);

* de heer Cees Komen uit Venhuizen;
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau);

(vlnr) Luzette Wagenaar-Kroon (loco-burgemeester), Cees Komen, Gerrit Bruijn en Gerard Slagter

* de heer Jan Grande uit Westwoud.
(Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Luzette Wagenaar-Kroon (loco burgemeester) en Jan Grande

Zie verder: www.drechterland.nl/lintjes
zie ook: www.lintjes.nl

---