Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Toespraak van minister-president Balkenende, 29 april 2006

Toespraak van minister-president Jan Peter Balkenende ter gelegenheid van Koninginnedag, 29 april 2006

Vandaag vieren we Koninginnedag. Dat is een oude traditie.

Weinig mensen beseffen hoe oud. De traditie begon op 31 augustus 1885. Nederland vierde op die dag de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. `Prinsessedag' heette dat toen.

Nu, ruim 120 jaar later, vieren we het feest nog steeds. En het lijkt wel alsof het enthousiasme voor Koninginnedag alleen maar toeneemt.

Miljoenen mensen volgen de Koninklijke familie op televisie. Miljoenen mensen gaan de straat op. Het is een dag van muziek, sport, spel en plezier. Van vlaggen, vuurwerk en vrijmarkten.

Koninginnedag is dus veel méér dan alleen een oude traditie. Het is een jaarlijks feest dat we met zijn allen vieren en dat leeft en bruist.

Het geheim van Koninginnedag is misschien wel de vrijheid die we hebben om het feest zelf in te vullen. Iedereen kan en mag het op zijn eigen manier beleven.

Het Urker Mannenkoor en de Antilliaanse salsa-band; ze horen er helemaal bij.

Oud-Hollandse ambachten en ronkende rapmuziek; ze vormen vandaag één geheel.

Marokkaanse thee en advocaatjes met slagroom. Ze passen allemaal fantastisch bij Koninginnedag.

Koninginnedag wordt niet gevierd binnen hekjes en hokjes. Iedereen beweegt door elkaar. Het is een feest van ontmoeting.

Een feest ook van verbondenheid met onze Koningin. Zij is van ons allemaal. Zij weet ons aan te spreken, hoeveel we ook van elkaar mogen verschillen. Een vorstin boven de partijen, maar midden tussen de mensen.

Vandaag is de Koningin met haar familie tussen de mensen in Zeewolde en Almere. Het is fijn dat zij deze dag weer op de vertrouwde manier kan meevieren, na een geslaagde knie-operatie eind vorig jaar.

Zeewolde is een van de jongste dorpen van Nederland. Almere is onze jongste grote stad. De eerste mensen kwamen er zo'n dertig jaar geleden wonen. Nu is het de op zeven na grootste stad van Nederland.

Maar hoe jong en modern beide gemeenten ook zijn, de oude traditie van Koninginnedag heeft ook hier - op de voormalige zeebodem - stevig wortel geschoten. Daar kunnen we straks van meegenieten. Het feest dat we in Nederland al meer dan 120 jaar vieren, is ook in Zeewolde en Almere helemaal thuis.

Koninginnedag gaat met zijn tijd mee. Een feest waarop iedereen welkom is. Alle kleuren door elkaar. Met daarboven een oranje wimpel.

Ik wens de Koningin, haar familie en alle inwoners van Zeewolde en Almere een bruisend feest.

En u allemaal een bijzonder fijne Koninginnedag! © RVD