Gemeente Noordenveld


Koninklijke onderscheidingen 2006 in Noordenveld

Gepubliceerd op: 29 april 2006

Onderstaand is aangegeven welke inwoners van de gemeente Noordenveld op 28 april 2006 uit handen van Burgemeester Van der Laan of Loco Burgemeester Kemkers een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

De heer Bouke Buursma, Roden.
Lid in de Orde van Oranje Nassau
Samengevat kan worden gesteld dat de heer Buursma vanaf 1945 tot 1950 en van 1970 tot juli 2005 actief is geweest als initiator of bestuurder in het plaatselijke verenigingsleven. In 1945 was de heer Buursma mede-oprichter en voorzitter van atletiekvereniging Av 45. Hij werd Fries kampioen hardlopen op de afstand van 100 meter, die hij op blote voeten aflegde, waarna hij van zijn ouders een paar spikes mocht kopen.
In 1946 vertrok de heer Buursma als dienstplichtige naar Indonesië. Ook daar was hij actief in het organiseren van sportactiviteiten. Hij heeft daar onder andere een voetbalelftal opgericht van de medische dienst Djambi. Hij was voorzitter en (de enige blanke) speler. Ook was hij daar actief als scheidsrechter. Na terugkomst uit Indonesië in 1949 heeft hij tot 1970 geen bestuursfuncties in het verenigingsleven verricht. In 1970 heeft de heer Buursma de draad op gepakt door secretaris te worden van voetbalvereniging VAKA in Vries. Van 1972 tot 1982 van hij secretaris van de jeugdcommissie van VAKO. Van 1985 tot 1995 is de heer Buursma Penningmeester geweest van de tennisvereniging Are You Ready uit Vries. De functies die hij daarnaast vervulde waren onder andere die van wedstrijdsecretaris en het sleutelbeheer. De heer Buursma tennist zelf niet. Zijn betrokkenheid bij de vereniging is ontstaan door het tennissen van zijn kinderen. Bij zijn afscheid heeft de vereniging de Bouke Buursmabokaal in het leven geroepen. Deze bokaal wordt jaarlijks, indien daartoe aanleiding is, uitgereikt aan een lid met speciale verdiensten voor de vereniging.
Van 1995 tot 2000 was de heer Buursma penningmeester van de bridgeclub in Vries en van 2001 tot 2005 penningmeester van de recreatiecommissie van De Noorderkroon. Hij heeft hier met veel plezier in het bestuur gezeten en heeft samen met de andere leden van het bestuur activiteiten georganiseerd voor de bewoners van De Noorderkroon. Ook nu nog, na het beëindigen van zijn bestuursfunctie in de recreatiecommissie van de Noorderkroon, staat hij klaar om te helpen bij het organiseren van activiteiten

De heer E. Meima, Roden.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Wat opvalt is dat de heer Meima doorlopend, vanaf 1972, vrijwilligerswerk heeft verricht. Zo is hij van 1974 tot 2004 organist geweest in de Gereformeerde Kerk Stadskanaal, Gasselternijveen en Drouwenerzand en was hij gedurende die periode eveneens ouderling. In 1974 is zoon Homme geboren. Homme is verstandelijk gehandicapt. Zonder in te gaan op alle afzonderlijke activiteiten op dit gebied, kan worden vastgesteld dat de heer Meima van 1981 tot 1984 en van 1994 tot heden bestuursfuncties vervult in organisaties met betrekking tot de zorg voor gehandicapten en hun families. Vermeldenswaardig is zijn rol als voorzitter van de oudervereniging Philidelphia Oost-Groningen. De heer Meima wordt gezien als voortrekker van deze vereniging. Mede door zijn inbreng is er een tehuis voor verstandelijk gehandicapten in Stadskanaal gekomen, waarvoor hij in mei 2005 de eerste steen mocht leggen. In de periode van 1997 tot 2005 was de heer Meima voorzitter van Klaverblad (koepeloverstijgende organisatie) en lid van het dagelijks bestuur van de provinciale Federatie van Ouderverenigingen. Hoewel hij is gestopt als bestuurslid, neemt de heer Meima tot op heden nog wel deel in verschillende werkgroepen. Er is geschat dat de heer Meima ongeveer 25 uur (!) per week besteedde aan zijn werkzaamheden voor de eerdergenoemde organisaties. Vanaf 2000 tot heden is de heer Meima lid van de cliëntenraad van de stichting MEE en is hij nog voorzitter van de klankbordgroep Integratie en diagnostiek, in welke functie hij ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen begeleid bij het opzetten van de verzorgingsketen.

De heer Johannes Antonius Maria Josephus Schipperijn, Roden. Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Tot de bijzondere verdiensten van de heer Schipperijn kunnen onder andere worden gerekend: lid van het Algemeen bestuur van de Waddenvereniging en vervolgens lid van het Dagelijks Bestuur van die vereniging in de functie van penningmeester. Dit laatste gedurende een periode van zes jaar. Daarnaast was de heer Schipperijn zon 5 jaar actief als lid van de werkgroep Eemsmond, waar hij zijn bedrijfseconomische expertise inbracht ter ondersteuning van de argumentatie tegen de overheidsplannen voor een petrochemische industriehaven, midden in het natuurgebied Waddenzee. Verder is de heer Schipperijn vele jaren actief geweest als vrijwilliger ten behoeve van de uitvoering van de Wet Bescherming Uitheemse Diersoorten én als vrijwilliger bij het Nederlands Instituut voor Natuureducatie.
Ook kan nog worden vermeld dat de heer Schipperijn sedert de jaren 70 als onbezoldigd opsporingsambtenaar bij de Vogelbescherming Noord Nederland actief is als vakspecialist flora en fauna én sinds de jaren 90 actief is als vrijwillige politieman met opsporingsbevoegdheid, die breed inzetbaar is in politietaken zoals verkeershandhaving, milieuhandhaving en de zorg voor openbare orde en veiligheid. Voor de politie is betrokkene onder andere actief bij de opsporing van delicten op het gebied van de dierenbescherming, zoals veel voorkomende vergiftigingsgevallen van (roof-)dieren en vogels. Tenslotte treedt de heer Schipperijn sedert de jaren 80 op als getuige en deskundige voor justitie en rechtbanken.
De heer Schipperijn kan worden gekenschetst als een loyaal, kundig, enthousiast en zeer actief vrijwilliger met zorg en passie voor flora en fauna, mens en maatschappij.

De heer P.O. Gerrits, Roden.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De loopbaan van decorandus is bijzonder te noemen. In het bezit van een MULO-A diploma is hij in 1965 in dienst getreden als leerling-analist bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In 1983 is hij benoemd tot Hoofd van de onderafdeling Histo-Chemische Techniek bij het Laboratorium voor Anatomie en Embryologie. In 1987 heeft hij het Doctoraat in de Geneeskunde verkregen. Behalve beroepsmatig heeft de heer Gerrits zich ook op het maatschappelijk vlak ingespannen voor de anatomie. Hij is al ongeveer 30 jaar lang lid van de Nederlandse Anatomen Vereniging en spant hij zich in dit verband in voor het overdragen van kennis aan de Nederlandse bevolking. Hij beschikt over de gave om ingewikkelde zaken op een populaire en begrijpelijke wijze aan een ieder over te brengen. Sinds 2000 is de heer Gerrits voorzitter van de Nederlandse Anatomen Vereniging. Maatschappelijk actief is de heer Gerrits eveneens op andere terreinen. Hij is al ruim 10 jaar begeleider van een voetbalelftal van verstandelijk gehandicapten. Voor dit elftal, dat speelt binnen de Chr. Voetbalvereniging Oranje Nassau in Groningen, treedt hij ook op als organisator en fondsenwerver.
Daarnaast is de heer Gerrits al vanaf 1985 actief in verschillende bestuursfuncties op het gebied van het fokken van katten. Daarbij gaat het niet alleen om bestuursfuncties van afzonderlijke verenigingen, maar vooral ook om bestuursfuncties van overkoepelende organen. Hij heeft zich bijzonder ingespannen voor de oprichting van de Stichting Overleg Platform Nederlandse Cat Fancy. Bij de oprichting was hij voorzitter van deze stichting. Namens deze stichting heeft de heer Gerrits regelmatig overleg gevoerd met vertegenwoordigers van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en met andere adviesorganen zoals de Stichting Gezelschapsdieren, de Dierenbescherming en de Raad voor Dierenaangelegenheden over onderwerpen als dierenwelzijn en gezondheid, het Honden- en Kattenbesluit en identificatie en registratie van huisdieren. De heer Gerrits is door het Ministerie van LNV op persoonlijke titel uitgenodigd om zitting te nemen in een werkgroep van de Raad voor de Dierenaangelegenheden. Van zijn hand zijn verschillende boeken en publicaties over dit onderwerp verschenen.

De heer Ebel Land, Roden.
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Land is oprichter van de vogelvereniging Onze Gevleugelde Vrienden Hoogkerk. Hij heeft de vereniging in 1963 opgericht en heeft vanaf dat moment tot heden een bestuursfunctie verricht. Van 1963 tot en met 1971 was hij de vice-voorzitter en vanaf 1972 tot op de dag van vandaag voorzitter.
In al de jaren dat de heer Land (vice-) voorzitter is geweest van Onze Gevleugelde Vrienden Hoogkerk is hij altijd de drijvende kracht in de vereniging geweest. In goede en slechte tijden. De heer Land verleende altijd zijn medewerking aan activiteiten om de vereniging bekendheid te geven. De verenging heeft vele jaren meegedaan aan praalwagenoptochten tijdens Koninginnedag. De heer Land was dan degene die met ideeën kwam voor het ontwerp van de wagen en ook meehielp om de wagen te bouwen. Hij helpt ook al jarenlang mee aan het opbouwen en afbreken van vogeltentoonstellingen van de parkietensociëteit, Afdeling Drenthe en de districtstentoonstelling van het district Groningen. Hij heeft thans het voornemen om te stoppen met de functie van voorzitter.
Naast zijn activiteiten binnen de vogelvereniging is de heer Land van 1965 tot 1992 als instructeur, c.q. tamboer maître actief geweest voor respectievelijk de Drumband Roden, Nuis, Niebert (1965-1977) en de Drumband Noordenveld (1977-1992).
Door zijn nimmer aflatend enthousiasme nu al 42 jaar- voor zijn vogelvereniging De Gevleugelde Vrienden Hoogkerk is de heer Land van groot belang geweest en nog- voor de vereniging. In 1965 is de heer Land verhuisd naar Roden. Niettemin is hij altijd verbonden gebleven aan de vereniging in Hoogkerk. Ook in tijden dat het minder goed ging met de vereniging bleef hij in functie en zorgde hij ervoor dat de vereniging bleef bestaan.

Mevrouw Trijntje Scholten-Brul, Veenhuizen.
Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Tot de bijzondere verdiensten van mevrouw Scholten behoort het mede-oprichten van peuterspeelzaal Het Molentje te Veenhuizen. Mevrouw Scholten heeft in 1970, samen met andere inwoners van Veenhuizen, het initiatief genomen tot het oprichten van een peuterspeelzaal en is enkele jaren bestuurslid geweest. Vervolgens is zij gedurende de periode 1975 tot 1978 bestuurslid van kleuterschool De Kolibrie in Veenhuizen geweest.
Verder is mevrouw Scholten vanaf 1077 actief als organisator van de collecteweek van de Nederlandse Hartstichting en zorgt zij onder andere voor de werving van collectanten, het collecteren en het verrichten van activiteiten zoals folders verspreiden, posters plakken en op lokaal niveau bekendheid geven aan de collecteweek. Sinds 1970 is mevrouw Scholten actief betrokken bij het zwembad Veenhuizen. Na enkele jaren op vrijwillige basis als toezichthouder en bestuurslid van het zwembad te hebben gefunctioneerd, trad zij als zwemonderwijzeres in dienst. Naast deze betaalde functie zet zij zich op vrijwillige basis in voor het organiseren van de zwemvierdaagse, de nachtmarathon en de 1/8 triathlon. In de jaren 90 heeft zij zich met name ingezet om het met sluiting bedreigde zwembad voor Veenhuizen te behouden.
Vanaf 1980 is mevrouw Scholten actief als voorzitter, secretaris en thans als bestuurslid van de gymnastiekvereniging Rood Zwart Veenhuizen. Zij is de bedenker van de zogenaamde crosslopen, die 15 jaar lang, elk kwartaal plaatsvinden.
Ook voor de protestantse kerk in Veenhuizen is mevrouw Scholten al vanaf 1992 erg actief en toont zij zich zeer betrokken bij de gemeenteleden.
Voor de ijsbaanvereniging heeft mevrouw Scholten 20 jaar lang het lidmaatschapsgeld opgehaald en benaderde zij nieuwe inwoners van Veenhuizen om lid te worden. Tenslotte kan nog worden gezegd dat mevrouw Scholten sinds 1997 secretaris is van de zangvereniging Zingt den Here Een-Norg-Veenhuizen en dat zij in de periode 1998 tot 2000 deel heeft uitgemaakt van het comité viering millennium. Mevrouw Scholten kan gekenschetst worden als een zeer actief vrijwilligster, die in staat is om andere mensen enthousiast te maken en erg betrokken is bij de Veenhuizer gemeenschap.

Roden, 25 april 2006