Politie Gelderland-Zuid

Bestuurders betrapt op alcoholmisbruik

Regio, 29-04-2006


* Zaltbommel Zaterdagmogen rond 00.50 uur controleerde de politie een 21-jarige Nieuwaalse bestuurster van een personenauto die vermoedelijk teveel gedronken had. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij 150 Ugl blies. Omdat zij "beginnend bestuurster" was is proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Zij kreeg een rijverbod van 1 uur opgelegd.


* Druten Zaterdagmorgen rond 01.14 uur controleerde de politie op de Heuvel een 22-jarige man uit Winssen die ene personenauto bestuurde. Bij de controle op straat bleek dat hij teveel gedronken had en werd aangehouden. Bij analyse van zijn adem bleek dat hij 285 Ugl blies, terwijl 220 Ugl de limiet is. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.


* Dodewaard Zaterdagmorgen rond 01.50 uur controleerde de politie een 19-jarige bestuurder uit Dodewaard. Bij de eerste blaastest op straat bleek dat hij teveel gedronken had. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 160 Ugl blies. Omdat hij "beginnend bestuurder" is, is proces-verbaal tegen hem opgemaakt
* Culemborg Rond 02.10 uur op diezelfde morgen bleek bij controle op de Rijksstraatweg een 19-jarige Culemborger teveel gedronken te hebben. Bij nader onderzoek op het politiebureau blies hij 190 Ugl. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur en een proces-verbaal omdat hij "beginnend bestuurder" is.

* Nijmegen Zaterdagmorgen rond 03.05 uur controleerde de politie op de Lange Hezelstraat een bestuurder van een scooter nadat hij bijna een aanrijding had gehad met een bestuurder van een taxi. De scooterrijder was zodanig "onder invloed" dat hij niet goed uit zijn woorden kon komen. Ook zijn adem rook naar het gebruik van alcoholhoudende drank. Bij de blaastest op straat bleek ook dat hij teveel gedronken had. Daarom werd hij, een 47-jarige Nijmegenaar, aangehouden. Op het politiebureau weigerde hij echter verder alle medewerking. Dat levert naast het rijden "onder invloed" nog een apart misdrijf op. Er is proces-verbaal tegen deze bestuurder opgemaakt.

Vanaf 1 januari 2006 is de alcohollimiet voor "beginnende bestuurders" 0,2 promille. 0,2 promille is vergelijkbaar met 90 Ugl.

"Beginnend bestuurder" is iedereen die minder dan vijf jaar een rijbewijs heeft waarvan zijn 1ste rijbewijs is afgegeven op of na 30 maart 2002. (09)