Gemeente Berkelland


VVV-bestuurder A.J. Ribbers Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Op woensdag 26 april is door burgemeester Bloemen van Berkelland aan de heer A.J. Ribbers (66 jaar) de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt bij gelegenheid van zijn afscheid als bestuurslid van de VVV Borculo.

De heer Ribbers ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

Vanaf 1976 maakt de heer Ribbers deel uit van het VVV-bestuur van Borculo. Hij heeft zich al deze jaren met hart en ziel ingezet voor een leefbaar, toeristisch en recreatief Borculo. Dit gebeurde naast zijn werk als (mede) eigenaar van Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo, een restaurant, zalencentrum, camping. Hij maakt(e) ondanks zijn drukke, intensieve werkzaamheden veel tijd vrij om Borculo goed op de toeristische kaart te zetten. Jaarlijks worden door hem fietsroutes uitgezet voor diverse gelegenheden.

In 1984 heeft de heer Ribbers de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes opgericht. Sindsdien verzorgt hij de public relations van de dansgroep, organiseert hij diverse optredens van de dansgroep in binnen- en buitenland en folkloristische festivals.

In de periode 1984 tot 1997 was de heer Ribbers vrijwilliger bij voetbalvereniging DEO. Hij was onder meer trainer (1990-1994) van het dameselftal en scheidsrechter (1994-1997). In de periode 1984-1987 heeft hij weten te bewerkstelligen dat er een nieuw voetbalcomplex is gerealiseerd.

Vanuit zijn functie als bestuurslid van de VVV is de heer Ribbers van 1989 tot 1998 voorzitter geweest van de Stichting Berkelrecreatie/Berkelfreizeit, een stichting die als doel heeft diverse grens-overschrijdende activiteiten te organiseren, waaronder het ontwikkelen en stimuleren van het toerisme en de instandhouding van de natuur rond de rivier de Berkel. Onder zijn voorzitterschap zijn in de periode 1989 tot 1991 kanosteigers langs de Berkel aangelegd. De stichting ontving in 1993 een ANWB Trofee voor de medewerking aan de totstandkoming van de ophaalbrug bij Elbrinksvonder en de Zompenloods voor de Berkelzomp in Borculo.

In 1999 is de Stichting voor Cultuur, Sport en Spel opgericht door de heer Ribbers. Het doel van deze stichting is het bevorderen van activiteiten op het gebied van cultuur, sport en spel. De stichting, waarvan de heer Ribbers voorzitter is, heeft inmiddels projecten opgezet als: de zgn. Smokkeltochten, het Oorlogsmuseum, de Kunstroute, de Stichting Kijk op Kunst Borculo, de Jaarlijkse Taptoe, het Zwerfvuilproject, het Grensoverschrijdend Euregio jeugdsporttoernooi, het Kampeertreffen Europa Rallye 2004 en de organisatie van een stand op de Vakantiebeurs 2004, 2005 en 2006.

In de periode 2000 tot 2005 maakte de heer Ribbers als raadslid deel uit van de raad van de voormalige gemeente Borculo.

Als vervolg op de Berkelfreizeitperiode is de heer Ribbers sinds 2002 medeoprichter en bestuurslid van de Stichting derde Berkelcompagnie. De stichting heeft als doel het ontwikkelen, stimuleren en zo nodig realiseren van plannen betreffende de recreatie, de cultuur, de instandhouding van de cultuur-historie, het toerisme en de natuur op, in en rond de rivier de Berkel.

Vanaf 2003 is de heer Ribbers algemeen bestuurslid van de afdeling Noord en lid van de Commissie Middelen van het Waterschap Rijn en IJssel.

Verder is hij sinds 2004 oprichter en voorzitter van het bestuur van de Vereniging Vrienden van de derde Berkelcompagnie.

De vorengenoemde activiteiten beantwoorden aan het criterium uit het Ordereglement: iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Mede gelet op de aard, de duur en de uitstraling van zijn activiteiten ontvangt de heer Ribbers hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mutatiedatum

01/05/2006