TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

29 april 2006

'Elite beduidend meer vertrouwen in kabinet dan publiek' De Volkskrant, zaterdag 29 april 2006

Uit onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde voor RTL Nieuws blijkt dat slechts eenvijfde van alle stemgerechtigde Nederlanders vertrouwen heeft in dit kabinet. De bestuurlijke elite loopt evenmin over van enthousiasme, maar bij deze groep liggen de zaken genuanceerder. Ruim de helft (55%) heeft weinig vertrouwen in deze coalitie. Vier van de tien bestuurlijk elitairen (41%) hebben echter wel vertrouwen in het kabinet.

Bestuurders die actief zijn in het bedrijfsleven (of waren) hebben duidelijk meer vertrouwen in deze regering (51% veel, 47% weinig) dan de overheids- (52% weinig), semi-overheidssector (69% weinig), of nog anders (73% weinig).

Hieronder het (ingekorte) Volkskrant-artikel van zaterdag 29 april 2006.

De economie op 1
Nauw als de banden tussen overheid en bedrijfsleven zijn, van liefde is geen sprake. Integendeel. Terwijl politiek Den Haag zich het hoofd breekt hoe de kloof met de burger te dichten, wendt ook het bedrijfsleven zich steeds meer af van 'het gedoe' op het Binnenhof. 'Zo is er ergernis dat de beloning van topmannen eerder en zwaarder is aangepakt dan de topinkomens in de publieke sector', zegt Morris Tabaksblat, voormalig baas van Unilever en voorzitter van de commissie voor goed bedrijfsbestuur. 'Het blijft dubieus dat iedereen van een topman van een bedrijf precies moet weten wat hij verdient, terwijl dat in de publieke sector, waar gewerkt wordt met belastinggeld, niet hoeft. Er is dus gemor over de schijnheiligheid van de politiek.' Die boodschap is inmiddels overgekomen: kabinet en Kamer zijn druk doende de publieke topinkomens aan te pakken.

De irritatie over de Haagse politiek blijkt ook uit de enquête die TNS NIPO voor de Volkskrant heeft gehouden onder vierhonderd invloedrijke Nederlanders. 'De hijgerigheid van sommige media en politici, waardoor kleine zaken tot kwesties worden en echte kwesties snel ondergesneeuwd raken', meldt een (anonieme) respondent, gevraagd naar de ergernissen over het Nederland van nu. 'Het politieke gedoe om niets. Het politieke gekonkel bij relevante zaken', zo laat een ander weten.

Gereformeerd mannetje
Door dat gekonkel en het grote afbreukrisico - nog los van de ook sterk gegroeide salariskloof - hebben steeds minder ondernemers zin in de overstap naar Den Haag, tijdelijk advieswerk daargelaten. 'Het is een gebrek aan vertrouwen, en leiderschap kan niet zonder vertrouwen', zegt een voormalige baas van een multinational, die nog tal van functies bekleedt. 'Lubbers, die had ons vertrouwen. Kok had ons vertrouwen, ondanks zijn uitglijder over de topinkomens. Maar dit kabinet spreekt natuurlijk niet tot de verbeelding. Balkenende heeft de uitstraling van een stoeptegel. Een gereformeerd mannetje, opgegroeid in de wetenschappelijke wereld, dat het bedrijfsleven totaal niet kent.'

Mensen die zowel het bedrijfsleven als Den Haag goed kennen - een select gezelschap - zijn niet onder de indruk van het gemopper van ondernemers op de politiek. 'Het is borrelpraat. Kortzichtig. Iedereen heeft er ook verstand van, net als van voetbal', zegt vooraanstaand advocaat en oud-CDA-senator Willem Stevens. Feitelijk heeft het bedrijfsleven ook weinig te klagen. 'Het is echt niet slecht als je kijkt naar de laatste kabinetten', zegt Van Lede. 'De staatshuishouding is behoorlijk op orde, de pensioenen ook, er zijn goede tendensen op het gebied van de vennootschapsbelasting, het is, kortom, economisch geen rommeltje.'

Gemopper aan de bar
Dat ondernemend Nederland tussen het gemopper aan de bar of dis door best te spreken is over het beleid, blijkt ook uit de TNS NIPO-enquête onder de invloedrijke bestuurlijke elite. Van alle stemgerechtigde Nederlanders heeft slechts eenvijfde vertrouwen in het kabinet-Balkenende. Maar van de respondenten uit de enquête die in het bedrijfsleven werken, heeft meer dan de helft vertrouwen in het kabinet - veel vertrouwen zelfs. Dat is niet alleen beduidend meer dan de kiezer, maar ook veel meer dan de invloedrijksten bij overheid en semi-overheid; in die sectoren heeft respectievelijk 52 en 69 procent juist weinig vertrouwen in de ploeg van Balkenende.

De tevredenheid in het bedrijfsleven is niet vreemd, want het kan bogen op een goed georganiseerde en succesvolle lobby in Den Haag. De grote multinationals doppen vanouds hun eigen boontjes - Shell voorop. 'Als de baas van Shell belt, neemt iedere fractievoorzitter de telefoon aan. Iedere minister trouwens ook. Dan zal het wel belangrijk zijn', zegt Nijpels. Vuursteen: 'Shell heeft een speciale status. Dat gebeurt vanzelf als er door EZ al jaren verkenningen worden gemaakt met en zonder Royal Dutch. Dan gaan ze bij Shell natuurlijk ook denken: wat is Nederland zonder ons?' De 'gewone' bedrijven hebben VNO-NCW, dat hun belangen zo efficiënt kan behartigen met dank aan het poldermodel. Dat wordt vooral in liberale kring al jaren bekritiseerd: te stroperig, en bovendien zou het primaat terug moeten naar de politiek. Bij de harde confrontatie over de WAO tussen kabinet enerzijds en werkgevers en werknemers anderzijds leek dat poldermodel dan ook ter ziele. Maar: 'Nee, het poldermodel is nooit weggeweest en nee, het poldermodel is niet stroperig. Die WAO was een fout van het kabinet, die na de grote demonstratie op het Museumplein gelukkig is gerepareerd', zegt VNO-NCW-directeur Van Kesteren, ook lid van het polderorgaan bij uitstek, de SER. 'Frankrijk ligt lam en Duitsland beweegt voor geen meter, allemaal over zaken die wij al jaren geleden geregeld hebben dankzij dat poldermodel - het gemeenschappelijk zoeken naar oplossingen voor problemen door overheid, bedrijfsleven en vakbeweging. VVD-minister Zalm is ook altijd tegen het poldermodel geweest, maar hij is ondertussen wel de grootste compromissensmid van de afgelopen decennia.'

Dat weet ook voormalig FNV-voorman Lodewijk de Waal. 'Netwerken en lobbyen doen wij als FNV net zo goed als de werkgevers', zegt De Waal in het FNV-hoofdkwartier in Amsterdam Sloterdijk. 'Wij onder meer via Sociale Zaken, zij via EZ. Alle verbindingen zitten op een kluitje, zodat je eigenlijk alles wel weet. Je weet dat er allerlei clubjes zijn, maar die hebben we zelf natuurlijk ook.' Ook de vakbewegingslobby is effectief, benadrukt De Waal. 'Werkgevers zetten zaken op de agenda, maar wij doen dat ook: RSI, het sick building-syndroom, de werkdruk. Toenmalig VNO-voorzitter Blankert keek verbijsterd: waar komen ze nu weer mee, van hard werken is nooit iemand doodgegaan. Maar we hebben het toch mooi op de agenda gekregen. Vooral via jullie, de media.'

Regelzucht
Maar met het maatschappelijk tij in de rug zijn de laatste jaren toch vooral de werkgevers aan zet in Den Haag. Zo is het tienpuntenplan dat VNO-NCW bij de vorige verkiezingen in 2003 presenteerde - Zet de economie op 1 - door het centrum-rechtse kabinet Balkenende goeddeels uitgevoerd.
Lagere belastingen was punt 1 - staatssecretaris Wijn van Financiën heeft intussen de vennootschapsbelasting verlaagd.

E3289 | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Het veldwerk vond plaats in de maanden februari en maart 2006. Het onderzoek is schriftelijk en via een online enquête uitgezet onder 400 personen. Hiervan werkten 277 personen mee.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).