Ingezonden persbericht


vooraankondiging officieel programma van 4 en 5 mei 2006

Het programma op 4 en 5 mei van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is bekend, evenals de gasten die op deze dagen hun bijdrage leveren. Het thema "Vrijheid maak je met elkaar" heeft in 2006 de invalshoek: vrijheid en verscheidenheid.

4 mei Nationale Herdenking: 4 meilezing Nelleke Noordervliet Nelleke Noordervliet geeft dit jaar de 4 meilezing in de Nieuwe Kerk. De tekst is speciaal op uitnodiging van het Nationaal Comité voor de Nationale Herdenking geschreven. De muziek bij deze bijeenkomst wordt verzorgd door het Nationaal Jeugdkoor onder artistieke leiding van Wilma ten Wolde en met Louis Buskens als dirigent. Vice-president van de Raad van State, de heer mr H.D. Tjeenk Willink houdt een korte toespraak op de Dam. Een jonge dichter, winnaar van de scholierenwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', draagt haar of zijn gedicht voor op de Dam.

5 mei Bevrijdingsdag: 5 meilezing Ruud Lubbers
De Nationale Start van de Dag van de Vrijheid vindt plaats in de provincie Friesland te Leeuwarden. De 5 meilezing wordt in 2006 uitgesproken door de heer dr. R.F.M (Ruud) Lubbers. De lezing van Lubbers is tot stand gekomen in samenspraak met studenten van de Thorbecke Academie in Leeuwarden.

5 mei Concert op de Amstel met Carel Kraayenhof
De Dag van de Vrijheid sluit traditiegetrouw af met het 5 mei Concert op de Amstel. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van gastdirigent Edo de Waart verzorgt in 2006 de afsluiting van de Dag van de Vrijheid. Het concert is uniek door de samenwerking met bandoneonist Carel Kraayenhof en Sexteto Canyengue. Het Lied van de Vrijheid, speciaal geschreven voor 5 mei, wordt door componist Thé Lau ten gehore gebracht.

Nationaal Aandenken met Marco Borsato
Leerlingen uit groep 7 ontvangen jaarlijks het Nationaal Aandenken 'Vrijheid maak je met elkaar'. Dit boekje gaat in op de dilemma's van oorlog en vrede. Deze publicatie is in 2006 geheel vernieuwd en voor 200.000 leerlingen in Nederland, Aruba en de Antillen aangevraagd. Dit jaar biedt Marco Borsato het eerste exemplaar aan op een basisschool. Als betrokken ouder roept hij andere ouders op met hun kinderen het Nationaal Aandenken te lezen.
---

Noot voor de redactie,