Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding 4 en 5 mei

Hare Majesteit de Koningin, Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden en de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, zijn donderdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven woont de herdenking bij op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.
De minister-president is vrijdagochtend 5 mei aanwezig bij de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in Leeuwarden. De Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de feestelijke afsluiting bij van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Nationale Herdenking, donderdag 4 mei

De Koningin en de Prins van Oranje leggen op 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De vice-president van de Raad van State, mr. H.D. Tjeenk Willink zal aansluitend op de Dam een toespraak houden.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven is `s avonds op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen.

Nationale Viering van de Bevrijding, vrijdag 5 mei

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Friesland. Het centrale thema is `vrijheid maak je met elkaar'. Na de 5 meilezing door drs. R.F.M. Lubbers verricht minister-president Balkenende de openingshandeling door het bevrijdingsvuur te ontsteken. Aansluitend neemt hij deel aan een discussie over het thema vrijheid.

De Koningin en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam de afsluiting bij van de Nationale Viering van de Bevrijding, die traditiegetrouw plaatsvindt op en rond de Amstel, voor het Koninklijk Theater Carré.

30 maart 2006
© RVD