Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis Mei 2006

4 mei
Dare2Connect m.m.v. Moslimjongeren Amsterdam
De andere vrijheid
Aanvang: 17.00 uur
Toegang: gratis
Lezing

Wij leven in een wereld waarin elke lokale gebeurtenis mondiale gevolgen kan hebben, zoals laatst weer bleek uit de cartoonaffaire. Vanuit de overheid worden nu allerlei (veiligheids)voorschriften doorgevoerd die de bewegingsruimte in de publieke ruimte en de communicatievrijheid in minder en meerdere mate vastleggen. Waar liggen de grenzen van onze bewegingsvrijheid in het publieke domein? Kan men bepaalde radicale uitingen in de media en internet aan banden leggen, zoals men in CDA kring wil? Kan Rotterdam een code opstellen met gedragsregels die vooral is gericht op de niet-westerse allochtonen en moslims? Kan er censuur worden toegepast op zoekmachines als Yahoo en Google zoals de Chinese overheid dat onlangs eiste? Is hier dan niet juist sprake van de inperking van het vrije woord? Hoe kan internet nog als vrije informatieruimte functioneren als daar officiële en onofficiële visies op belangrijke sociale en politieke thema's met elkaar botsen? Wat te doen met radicalisering op internet? Hoever kan een overheid gaan in het reguleren van zaken? En wat is de rol van de burger daarin? Aan de vooravond van de dodenherdenking en de viering van 5 mei zal Mohammed Benzakour een lezing geven over het thema De andere vrijheid en ingaan op bovenstaande vragen. Benzakour (Marokko, 1972) is columnist en publicist en noemt zichzelf 'de enige Reviaan van Marokkaanse origine'. In zijn geschriften maakt hij zich al jaren druk over de teloorgang van belangrijke burgerlijke vrijheden onder het mom van 'veiligheid'. Door velen wordt hij of verguisd óf bejubeld een positie waar hij trots op is. Met zijn boek Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter? (2004) bracht hij op indringende wijze in kaart hoe tendentieus in Nederland en België met het politieke fenomeen Dyab Abou Jahjah is omgesprongen. In mei 2005 verscheen Osama's Grot een sprankelende bundel beschouwingen en columns op het breukvlak van twee culturen. Zijn publicaties leverden hem o.a. De Amsterdamse Media Prijs en de Zilveren Zebra 2001 op. In juni 2005 werd hij door het Humanistisch Vredesberaad i.s.m. het Huis van Erasmus bekroond met de prijs Journalist voor de Vrede 2005/2006.

Deze lezing is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA).

4, 11, 18 & 25 mei
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

11 mei
Felix Meritis, Trouw, Hivos, Industrial Transformation Project - International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change (IHDP-IT), en het Kennisnetwerk Systeem Innovaties (KSI) Cross-thinking about Sustainability Hypermobility: a challenge to governance Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10,- / ¤ 7,50 (studenten, stadspas, 65+, CJP) Debat

Strategieën voor duurzame ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit lijken zich te richten op het aanbod van mobiliteit. De aandacht gaat uit naar technische innovatie voor minder vervuilende auto´s, vliegtuigen en andere transportmiddelen. De huidige Nederlandse regering heeft nadrukkelijk strategieën verworpen die de vraag naar mobiliteit beïnvloeden. Deze zouden niet maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Maar is het werkelijk ons lot dat we moeten leven in een hypermobiele samenleving ongeacht onze interventies? Welke bestuurlijke dilemma´s leveren hypermobiliteit op?

In het tweede debat in de serie Cross thinking about sustainability zal prof. John Adams (Faculteit der Aardwetenschappen, University College London) ingaan op deze vragen en tevens analyseren wat de aard en de oorsprong is van wat hij onze hypermobiele samenleving noemt. Prof. Johan Schot (Hoogleraar Maatschappijgeschiedenis van de Techniek, Universiteit van Eindhoven) zal co-referent zijn.

In de hypermobiele samenleving zijn de oorspronkelijke geografische gemeenschappen vervangen door gemeenschappen van interesse, die niet langer plaatsgebonden zijn. Het grootste gedeelte van hun tijd brengen mensen door in dergelijke gemeenschappen, veelal te midden van vreemden, waar ze de zegeningen van de mobiliteit vieren. Vanuit het oogpunt van duurzame ontwikkeling heeft deze levenswijze grote nadelen. Het leidt niet alleen tot een ernstig vervuilde samenleving maar ook tot een samenleving die anoniemer is en minder solidair. De criminaliteit neemt toe en het leidt tot meer culturele segregatie.

Een geliefde strategie voor duurzame ontwikkeling is investeren in technologische ontwikkeling. Zijn veranderingen in de vraag naar mobiliteit in het geheel niet denkbaar? Het blijkt in ieder geval niet eenvoudig. Voor velen is mobiliteit een uiting van zelfexpressie en ontwikkeling. Het staat symbool voor persoonlijke onafhankelijkheid en empowerment in onze alsmaar individualiserende en liberaliserende wereld.

Adams erkent deze uitwerking van mobiliteit, maar vraagt zich af of het mogelijk is to have too much of a good thing. Auto's hebben een verwoestende uitwerking op de stad. Het debat dat volgens Adams gevoerd moet worden gaat over hoe we willen en hoe we kunnen leven en bewegen. Hij zal enkele alternatieven aandragen die in dit debat de moeite waard zijn.

15 mei
ASVA studentenunie, Studentenraad Universiteit van Amsterdam, Studentenraad Vrije Universiteit en CMR Hogeschool van Amsterdam Amsterdam studentenstad! De student laat zijn stem gelden! Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Debat

Sinds enkele jaren streven politici en beleidsmakers in Amsterdam en de regio naar een creatieve en kennisintensieve stedelijke en regionale economie. De 'creatieve klasse', de mensen die in deze tak van de economie werken, is daarbij onmisbaar.

Amsterdam Kennisstad is een veelgebruikte term. Binnen de politiek, de media en het hoger onderwijs horen we deze term vaak vallen, maar wat wordt nu precies bedoelt met Amsterdam Kennisstad? Over welke kennis hebben we het hier en op welke manier wordt die kennis verkregen? Amsterdam is van oudsher de stad die zowel op nationaal als internationaal niveau een voortrekkersrol wenst te vervullen en daar ook in is geslaagd. De vraag is of Amsterdam daar vandaag de dag nog steeds in slaagt. Tijden veranderen, de wereld verandert, onze samenleving verandert. Is Amsterdam vandaag nog wel de stad waar het gebeurt? Kunnen studenten Amsterdam als Kennisstad een realiteit laten worden en hoe moet het Hoger Onderwijs er dan uit zien? Tevens kan je de vraag stellen waar al deze studenten, wanneer ze hier studeren, moeten wonen?

Tijdens dit debat staat de Amsterdamse student centraal. We gaan met onder anderen Mark Rutte, Ahmed Aboutaleb en Maarten van Poelgeest het debat aan over Amsterdam Kennisstad, Studentenhuisvesting in Amsterdam en onderwijskwaliteit aan de verschillende instellingen van het Hoger Onderwijs in deze stad.

18 mei
Forum voor Europese Cultuur
'Over de domheid als grondslag van onze beschaving' door Matthijs van Boxsel Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10,00 / gratis voor FEC-leden
Lezing

Domheid is onbedoelde zelfdestructie. Domheid is het vermogen tegen je eigenbelang te handelen, met de dood als uiterste gevolg. Dit talent is typisch menselijk. Om te beginnen is de mens de enige diersoort die bij zijn geboorte zo stom is door gekrijs de aandacht te trekken van wilde dieren. Bovendien komt de mens pimpelpaars ter wereld, zodat hij niet met een schutkleur tussen de struiken kan verdwijnen. Ook is de mens een van de weinige zoogdieren die bij de geboorte niet kunnen lopen.

Erger nog: anders dan dieren die een instinct tot zelfbehoud bezitten, is de mens in staat omwille van een gril zichzelf en zijn soort op het spel te zetten. Voor een waanidee over ras, natie, sekse of geloof offeren wij onszelf en onze medemensen.

Enerzijds bedreigt domheid onze cultuur iedere dag opnieuw, anderzijds vormt domheid de mystieke grondslag van ons bestaan. Want om niet aan zijn domheid ten onder te gaan, is de mens gedwongen zijn intelligentie te ontwikkelen. Alle strategieën om de domheid te beheersen, vormen bij elkaar onze beschaving. Cultuur is het tijd- en plaatsgebonden product van een reeks min of meer mislukte pogingen greep te krijgen op de zelfdestructieve gekte die van alle landen en tijden is.

Maar intelligentie is nog geen garantie voor zelfbehoud, integendeel: intelligentie kan domheid zelfs kracht bijzetten. Getuige Nederland: tot de negende eeuw lag ons land enkele meters boven de zeespiegel, totdat de inwoners de gigantische veenkussens gingen exploiteren. Binnen drie eeuwen tijd veranderde het land in een door het water bedreigd eilandenrijk. Deze domdaad dwingt ons tot op de dag van heden tot steeds nieuwe ontwikkelingen op technisch, economisch en bestuurlijk gebied.

In deze Stoomcursus Domheid wordt de domheid op feestelijke wijze geanalyseerd met behulp van de winnaars van de Darwin Award, die een bijdrage leveren aan de evolutie door zichzelf op buitengewoon stompzinnige manieren om het leven te brengen, Nasreddin, de heilige zot uit Turkije, en de Deskundologen van de insektensekte die dankzij fietskunde, het immuunblauwe ei en milieuverveling de domheid tot een hogere vorm van wijsheid weten te verheffen. Als we dan toch falen, laten we dan falen op een zo hoog mogelijk niveau.

Matthijs van Boxsel (1957) is de auteur van De Encyclopedie van de Domheid (1999), Morosofie (2001), Deskundologie (2006). Hij is officieel Régent du Collège de 'Pataphysique' (Chaire de Morosophie).

23 mei
The John Adams Institute i.s.m. De Bezige Bij, Van Ditmar Boekimporteurs en Felix Meritis This Book Will Save Your Life - A.M. Homes
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤15.00 / ¤12.50 (leden John Adams Institute) / ¤7.50 (studenten, CJP, Pas 65, Stadspas) Reserveren: www.john-adams.nl (voor leden) of via AUB Ticketshop (Leidseplein 26, Amsterdam), VVV kantoren en de UITlijn (tel. 0900-0191 (¤0.40 pm)) Lezing

Prijswinnend romanschrijver A.M. Homes presenteert in Felix Meritis haar nieuwe roman This Book Will Save Your Life (Dit boek redt je leven), een portret van vervreemding in de surrealistische onderwereld van hedendaags Los Angeles. Haar werk wordt omschreven als 'provocatief' en 'gevaarlijk', omdat zij donkere impulsen en verdraaide werkelijkheden naar de oppervlakte weet te brengen. Homes won vele prijzen waaronder de Guggenheim Fellowship. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd in Art Forum, Vanity Fair, The New Yorker en The New York Times Magazine. De avond wordt gemodereerd door Kristien Hemmerechts. Zij is romanschrijver en hoofddocent Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel.

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
T +31 20 626 23 21
F +31 20 624 9368
E publiciteit@felix.meritis.nl

FELIX MERITIS CONNECTING CULTURES
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen
www.felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.