Gemeente Nuth


24-04-2006

Dodenherdenking in Nuth: Vrijheid en verscheidenheid

De jaren 1940 - 1945 en de periode daarna hebben duidelijk gemaakt, dat onderdrukking en oorlog, maar ook vrijheid en vrede het resultaat is van mensenwerk: geen vanzelfsprekendheden, niet alleen kostbaar, maar bovenal heel kwetsbaar. Vrede wordt zo voor onze neuzen weggekaapt en vrijheid is niet iets dat zo van de straat wordt opgeraapt. (Thé Lau, Lied van de Vrijheid).

Vrijheid en verscheidenheid
Vredesplatform Nuth en het gemeentebestuur nodigen iedereen uit deel te nemen aan de Dodenherdenking, die onder het motto Vrijheid en verscheidenheid op donderdag 4 mei 2005 in Nuth wordt georganiseerd. Jaarlijks worden op de Nationale Dodenherdenking van 4 mei allen - burgers en militairen herdacht en gewaardeerd, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies hun leven gaven voor de vrijheid van anderen, of slachtoffer werden van onvrijheid en rechteloosheid, van racisme en terreur. De herdenking heeft in Nuth een deels kerkelijk en deels wereldlijk karakter. De meeste onderdelen van deze herdenking vinden plaats in de Bavokerk.

Interkerkelijke viering, Stille Tocht en Herdenking Om 19.00 uur begint in deze Bavokerk een interkerkelijke viering, waarin ambtsdragers uit de Protestantse en Katholieke gemeenschap in Nuth voorgaan. Gedichten, gebeden en gezang omlijsten de oorlogsverhalen en de toespraken, namens Gemeentebestuur en Vredesplatform. Aansluitend vertrekt om ongeveer 19.40 uur vanaf deze kerk een Stille Stoet naar het Monument voor de Gevallenen nabij het gemeentehuis op het Deweverplein. De kracht van de Stille Tocht is dat iedereen bewust zwijgt, waarom dan ook nadrukkelijk wordt verzocht. Bij het Monument zullen na het Dodenappèl en het spelen van het Taptoesignaal om 20.00 uur in geheel Nederland twee minuten stilte in acht worden genomen. Een bloemenhulde, een gedicht en het zingen van het Wilhelmus completeren hier deze sobere manifestatie. Aanwezigen kunnen door meegebrachte bloemen bij het monument te leggen ook persoonlijk uiting geven aan hun gevoelens. Leden van Scoutinggroep Hedwig vormen de erewacht bij het Monument. Het geheel wordt opgeluisterd door het Vredeskoor Nuth.

Koffie, uitslag dicht- en kleurplatenwedstrijd en actie Amnesty International in hal Gemeentehuis
Na afloop biedt het Gemeentebestuur de aanwezigen in de hal van het gemeentehuis een kop koffie aan. Burgemeester Binderhagel maakt dan de prijswinnaars bekend van de dicht- en kleurplatenwedstrijd voor schoolkinderen, uitgeschreven voor leerlingen van de basisscholen bij gelegenheid van deze Herdenking en Bevrijdingsdag. De gedichten en de tekeningen zijn in de hal van het gemeentehuis geëxposeerd. De Schrijfgroep Nuth van Amnesty International vraagt daar de aanwezigen brieven te ondertekenen en te versturen voor gevangenen of anderen van wie de mensenrechten zijn geschonden en voor wie Amnesty International actie voert.

Vlaggen halfstok
De besturen van Gemeente en Vredesplatform vragen alle inwoners om vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur halfstok te vlaggen om zo de betrokkenheid met bovengenoemde slachtoffers te laten blijken.