Gemeente Ede

nummer 87 / Ede, 25 april 2006

Requiem opus 48 van Gabriël Fauré
Dodenherdenking in Ede

Op donderdag 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. In Ede begint de herdenking van de gevallenen uit de tweede wereldoorlog met een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk. COV Sursum Corda brengt hier het Requiem van Gabriël Fauré ten gehore. Ook in de overige kernen vinden plechtigheden en kransleggingen plaats.

Ede
Om 18.45 uur begint de plechtigheid in Ede met een bijeenkomst in de Oude Kerk. Na een toespraak van de burgemeester, de heer R.C. Robbertsen, voert de Christelijke Oratorium Vereniging Sursum Corda uit Lunteren het Requiem opus 48 van Gabriël Fauré uit. Een requiem is een gezongen mis voor de doden. De indringende klanken geven betekenis aan de herdenking van de gevallenen uit de oorlogen van toen en nu, want oorlog is van alle tijden. De bijeenkomst in de Oude Kerk is daarom voor iedereen, kerkelijk of niet kerkelijk. Immers het herdenken van onze vrijheid gaat ons allemaal aan. Het gemeentebestuur verwacht dat veel inwoners van Ede, jong en oud, deze bijzondere plechtigheid zullen bijwonen.

Daarna volgt om 19.30 uur de stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. De burgemeester en zijn vrouw leggen namens de gemeente eerst een bloemstuk bij het kleine gedenkteken. Dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen afkomstig uit Ede die hier en overzee zijn gevallen. Daarna leggen zij een krans bij het Mausoleum. Ook het Voormalig Verzet en leerlingen van de Oranje Nassauschool leggen hier kransen en bloemen, evenals andere betrokkenen. Na afloop van de plechtigheid vindt het defilé plaats bij het Mausoleum. Dan kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij de graven.

De dodenherdenking in Ede wordt georganiseerd door de gemeente Ede in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers. De Edesche Harmonie, de NATRES en met name de Edese Scouting leveren een grote bijdrage aan de herdenking.
De bijeenkomst in de kerk begint om 18.45 uur. De kerk is open vanaf 18.30 uur.
Na afloop van de plechtigheid bij het Mausoleum is iedereen van harte welkom in de trouwzaal van het gemeentehuis voor een kopje koffie. Voor mensen die slecht ter been zijn rijden er busjes van de Oude Kerk naar het Mausoleum. Na afloop rijden de busjes terug naar het Raadhuisplein.

Programma overige plechtigheden in de gemeente

s middags
Begraafplaats Asakkerweg
In de middag om ca. 13.30 uur zal het college van burgemeester en wethouders op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede een krans leggen bij de oorlogsgraven. Ook twee leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven.

Harskamp
De herdenkingsbijeenkomst in Harskamp begint om 14.15 uur bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg. Na een korte toespraak van burgemeester Robbertsen lezen kinderen van De Zaaier en De Roedel gedichten voor. Daarna volgen de kransleggingen. Na afloop van de plechtigheid is er in het PMT gebouw aan de Otterloseweg 12a gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

s avonds
Lunteren
In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder Dekker zal hierbij aanwezig zijn.

Wekerom
In Wekerom is om 19.00 uur de aanvang van de herdenking bij de herdenkingssteen op het Dorpsplein. Het jongerenkoor Schóschannim brengt liederen ten gehore. Om 19.15 uur vinden kransleggingen plaats. Namens burgemeester en wethouders is wethouder Van t Hoog aanwezig bij de plechtigheid. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis De Kastanjehof.

Otterlo
In Otterlo begint de herdenking om 19.30 uur. De stille tocht vertrekt vanaf het dorpshuis De Aanloop naar het kerkhof aan de Dorpsstraat. Wethouder Van de Pol zal het college vertegenwoordigen. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop of men kan naar het herdenkingsconcert gaan in de Ned. Hervormde Kerk aan de Kerklaan.

Bennekom
In Bennekom wordt de kranslegging bij het herdenkingsmonument in het Bart van Elstplantsoen voorafgegaan door een stille tocht. Deze tocht start om 19.45 uur op het plein bij de Oude Kerk in aanwezigheid van wethouder Van Zuilen. Deze herdenking wordt georganiseerd door de stichting Bart van Elst. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie in de aula van de R.K. Kerk.

De Valk
De kranslegging bij het herdenkingsmonument De Valk aan de Hoge Valkseweg vindt plaats om 19.45 uur. Wethouder Van t Hoog legt namens het college een krans.

Ederveen
In Ederveen vertrekt de stille tocht om 19.30 uur vanaf het dorpshuis De Zicht naar het monument bij de Bruinhorst. Nadat kinderen van de Julianaschool en de Calvijnschool gedichten hebben voorgelezen, volgen de kransleggingen. Wethouder Kremers legt namens het college een krans.