Gemeente Ameland


Nieuwsberichten

25-04-2006
Dodenherdenking 4 mei

Op donderdag 4 mei herdenken we de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is op Ameland zowel in Nes als in Hollum een officiële herdenking.

Hollum
's Middags om 16.00 uur verzamelen de schoolkinderen (en betrokken ouders en leraren) zich bij de gedenksteen aan de zuidkant van de Nederlandse Hervormde Kerk. Na een korte toespraak van wethouder Nico Oud is er een minuut stilte en leggen de kinderen bloemen.

Om 19.00 uur begint de herdenkingsdienst in de Nederlandse Hervormde Kerk. Na de dienst, om 19.45 uur, wordt er op de begraafsplaats bij de gedenksteen een toespraak gehouden door wethouder Will Bakema. Na twee minuten stilte worden kransen gelegd.

Nes
Om 19.40 uur begint een stille tocht vanaf de Rooms Katholieke Kerk naar de Algemene Begraafplaats. Na een toespraak van burgemeester Hans Lesterhuis en twee minuten stilte worden kransen gelegd.

Vlaggen
Als u wilt vlaggen, kan dat op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. De vlaggen moeten dan halfstok worden gehangen, d.w.z. dat de vlag zonder wimpel eerst in top wordt gehesen en dan langzaam zakt tot op de helft van de gebruikelijke hoogte. De ruimte boven de vlag is gereserveerd voor de onzichtbare vlag van de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen. Op 5 mei mag de vlag zonder wimpel van zonsopgang tot zonsondergang in top worden gehesen.

---

© 2005 Gemeente Ameland