Gemeente Boxmeer


Nationale dodenherdenking op 4 mei 2006

Op 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats van alle burgers en militairen die sinds 4 mei 1940, waar ook ter wereld, in het belang van Nederland zijn gevallen en van hen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

In verband daarmee verzoeken wij de exploitanten van drank- en horecabedrijven om op 4 mei van 18.00 uur tot 21.00 uur de exploitatie aan te passen en er voor te zorgen dat elk vermakelijkheidsaspect ontbreekt. Verder wordt verzocht om tussen 18.00 uur en 21.00 uur de buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken te doven en geen muziek ten gehore te brengen.
Van s avonds 18.00 uur tot het tijdstip van zonsondergang zullen van openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur zullen de klokken van alle kerken luiden.
Van 20.00 uur tot 2 minuten daarna, zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen worden.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zal, na de twee minuten stilte, de vlag halfstok blijven tot zonsondergang. Iedereen wordt verzocht deze gedragslijn te volgen.

De plechtigheden op 4 mei 2006 in Boxmeer, Beugen, Oeffelt, Overloon en Vierlingsbeek zullen een sober karakter hebben.

Boxmeer

* 19.00 uur Samenkomst in de refter van het Sociaal Cultureel Centrum "De Weijer" te Boxmeer. Optreden van o.a. het Koper-ensemble van de Boxmeerse Harmonie.

* 19.40 uur Vertrek uit de refter naar het tijdelijk monument met kranslegging namens de gemeente door burgemeester K. van Soest.
* 19.50 uur Stille tocht via Weijerplein, Veerstraat, Steenstraat, Burg. Verkuijlstraat naar de Koorstraat.

* 19.58 uur Spelen van "The Last Post".

* 20.00 uur Twee minuten stilte.

* 20.02 uur Kranslegging, uitspreken van het "gebed voor de doden" en toespraak door burgemeester K. van Soest.
* 20.15 uur Vertrek naar "De Box" waar de film "Boxmeer van Bezetting tot Bevrijding" van de familie Jetten vertoond zal worden. Tevens bestaat de mogelijkheid om een fotocollage te bezichtigen van het bezoek dat jongeren hebben gebracht aan het Anne Frankhuis en Westerbork.

Beugen
De herdenking in Beugen begint om 19.30 uur met een gedachtenisviering waarvoor alle familieleden van de oorlogsslachtoffers jaarlijks worden uitgenodigd. Aansluitend gevolgd door een stille tocht naar de gedachtenisplaquette opzij van de kerk. Afsluiting met The Last Post.

Oeffelt
De herdenking in Oeffelt vindt plaats bij het oorlogsmonument bij de San Salvator Kerk.
Om 19.30 uur wordt in de kerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Medewerking verlenen fanfare en tamboerkorps De Vriendenkring, gilde Salvator Mundi en het gemengd zangkoor. Namens het gemeentebestuur zal een krans worden gelegd door wethouder J. de Graaf.

Overloon
De herdenking in Overloon begint met een dienst in de Sint Theobalduskerk om 19.00 uur. Voorafgaand aan deze dienst zal het bevrijdingsvuur worden overhandigd in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum aan de Scouting Overloon. Aan deze bijeenkomst wordt medewerking verleend door de Scouting, een koor, fanfare De Vriendenkring en Stichting Herdenking Slag om Overloon. Namens het gemeentebestuur zal wethouder R. Klaassen een krans leggen.

Vierlingsbeek
De herdenking in Vierlingsbeek vangt aan om 19.15 uur in t Koningskerkje aan de Spoorstraat (bij regen in de St. Laurentiuskerk). Na zang, muziek en gesproken woord zal namens het gemeentebestuur een krans worden gelegd bij het oorlogsmonument door wethouder mevrouw H. van den Brand-van Kempen.