Ingezonden persbericht


Persbericht
26 april 2006

Herdenken oorlogsslachtoffers op
donderdag 4 mei

In heel Nederland zijn we op donderdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil. Dan herdenken we de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog: in oorlogssituaties maar ook bij vredesoperaties. De Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 5 mei worden de komende jaren geplaatst in het perspectief van het heden en de toekomst. Dat gebeurt vooral om jongeren meer te betrekken bij deze gedenkwaardige activiteiten. De Nationale 4 mei-herdenking krijgt in de gemeente Berkelland gestalte door stille tochten naar oorlogsmonumenten en herdenkingsdiensten. Bij deze gelegenheden zullen collegeleden aanwezig zijn om kransen/ bloemstukken te leggen bij de monumenten en toespraken te houden waarin degenen worden herdacht die hun leven gaven voor onze vrijheid en die van anderen op de wereld. Een overzicht.

Borculo

In Borculo begint omstreeks 19.30 uur een stille omgang vanaf de RK Kerk aan de Steenstraat. Namens de gemeente Berkelland doet hieraan burgemeester Hein Bloemen mee. Deze tocht gaat over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaaarden naar het monument aan de Burg. Bloemersstraat. Zowel op de begraafplaats als bij het monument is er gelegenheid voor het leggen van bloemen. Dat kan ook bij het Indië-monument in het Cycloonpark. Iets voor 20.00 uur zal de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd bereiken. Hier wordt bij de graven van de Engelse piloten 2 minuten stilte in acht genomen. Om 20.15 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de NK-Kerk aan het Muraltplein. Spreker is de heer W.Mogezomp, oud pastoraal medewerker Nederlands Hervormde-gemeente . Drie leerlingen van het Staring College dragen zelf geschreven gedichten voor. Dat zijn: Carmen Hulshof, Cindy Hogevonder en Wycher Sprick. Verder declameert mevrouw G.Willekes een gedicht dat ze zelf schreef. Muzikale medewerking verlenen het RK Jongerenkoor Borculo en de heren Waanders (trompettist) en Romijn (organist). Amnesty International is met een stand aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne voor mensenrechten in strijd tegen het terrorisme.

Ruurlo

In de Dorpskerk in Ruurlo wordt om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Wethouder Dennis Meijerink spreekt er en neemt vervolgens deel aan de stille tocht naar het monument op 't Rikkelder. Daar legt hij namens de gemeente een krans.

Neede

In Neede zijn belangstellenden vanaf ongeveer 19.45 uur welkom bij het herdenkingsmonument op de Needse Berg. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Amicitia uit Rietmolen. Na de twee minuten stilte draagt Eline Kanne, leerlinge van de Dr. Ariënsschool, een zelf geschreven gedicht voor. Kinderen van dezelfde school beginnen daarna met het defilé waarbij zij bloemen leggen bij het monument. Wethouder Johan Vennevertloo legt namens de gemeente een krans.

Eibergen

In Eibergen worden de oorlogsslachtoffers op 4 mei herdacht met een bijeenkomst bij het monument aan de Groenloseweg. Daar is iedereen welkom. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend spreekt wethouder Leo Scharenborg. Kinderen van de Eibergse basisscholen zullen zelfgeschreven gedichten voorlezen op het landelijke thema: "Vrijheid delen is de kunst". Daarna worden bloemen en kransen gelegd bij het monument. Namens de gemeente Berkelland doet wethouder Scharenborg dat. Instanties die aan de bloemen/kranslegging deel willen nemen tijdens dit officiële gedeelte, worden verzocht vooraf contact op te nemen met het 4 mei comité, dhr. J. Siemerink tel. 0545-476016 / 06-10808295 .

Beltrum

In Beltrum heeft de dodenherdenking plaats om 17.30 uur bij het oorlogsmonument op het Mariaplein. Ook hier is wethouder Leo Scharenborg namens de gemeente Berkelland aanwezig.

Vlaggen halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (omstreeks 21.00 uur) worden op donderdag 4 mei de vlaggen halfstok gehangen.


---



Ingezonden persbericht