Technische Universiteit Delft

Bij gelegenheid van de Dodenherdenking
27 april 2006 door M&C

Studium Generale

04 mei 2006 | 13:30 uur
plaats: Aula, Senaatszaal, Mekelweg 1, Delft

Door Tarek Ghobar en Alizadeh Dehnavi

Na 1945 stond in Nederland - waarin de discussie tussen `goed' en `fout' nog breeduit werd gevoerd - een ding vast: academici moesten naast hun inhoudelijke vakdiscipline zo breed mogelijk worden opgeleid, zodat zij na hun studie onafhankelijk zouden kunnen oordelen over de verschijnselen van hun eigen tijd. Het is in die geest dat in 1946 de Stichting Studium Generale werd opgericht.

Zestig jaar na dato is de rol van Studium Generale bij lange na niet uitgespeeld. De globalisering verandert de positie van de ingenieur, waardoor er juist nu een belangrijke taak bij Studium Generale ligt om die meerwaarde te realiseren. Studium Generale is daarom, na 60 jaar, relevanter dan ooit. Studium Generale onderstreept het belang van haar rol en laat de schijnbaar vanzelfsprekende vrijheid van 2006 zien door middel van verhalen door twee jonge buitenlandse studenten over hun ervaringen in oorlogsgebieden tijdens deze herdenkingsmiddag. De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer.

Deze verhalen zijn aanleiding geweest voor de publicatie van een nieuw gedenkboek, dat het verleden herdenkt maar ook aansluit bij de huidige actualiteit.

Aan het eind van de herdenkingsmiddag zal de Rector Magnificus, prof. dr. ir. J.T. Fokkema, in de hal van de aula een fototentoonstelling openen met foto's uit het Verzet 1940 - 1945, aangevuld met foto's uit oorlogsgebieden anno 2006.

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl