Gemeente Den Helder

27-04-2006
Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Donderdag 4 mei vindt de nationale herdenking plaats. In heel Nederland worden dan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Behalve bij de slachtoffers wordt ook stilgestaan bij hun nabestaanden en bij degenen die de oorlog hebben overleefd. Vrijdag 5 mei vieren we in het hele land de bevrijding van ons Koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetters. Het is de dag waarop we de aandacht vestigen op de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Vlaggen en stilte
Op donderdag 4 mei mag u vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok hangen, zonder wimpel, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. Om 20.00 uur wordt traditiegetrouw in het hele land twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken. Het moment van twee minuten stilte is een moment van respect en troost voor overlevenden en de nabestaanden. Op 5 mei mag u de vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top hangen. Overigens, net als op 4 mei, zonder wimpel.

Wegafsluiting tijdens herdenking
Tijdens de herdenking op 4 mei is tussen 10.30 en 12.00 uur rotonde de Vijfsprong afgesloten voor het verkeer. Dit in verband met de herdenking van de Koninklijke Marine bij het monument Voor hen die vielen. Het verkeer wordt tijdens de herdenking omgeleid. Een uitzondering wordt gemaakt voor hulpverleningsdiensten in noodgevallen en voor de bussen van Connexxion. De bussen mogen stapvoets de rotonde passeren. Tijdens de twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus staan ze stil.

Gemeente dicht
Op donderdag 4 mei zijn de loketten in het stadhuis s avonds gewoon tot 19.30 uur open. Vrijdag 5 mei zijn alle gemeentelijke afdelingen gesloten. Maandag 8 mei staan wij weer voor u klaar!