Gemeente Alkemade


Dodenherdenking Alkemade 2006

Op 4 en 5 mei gaat het om de vrijheid die we met elkaar in Nederland delen. Ook in Alkemade staat men er jaarlijks bij stil hoe belangrijk en kwetsbaar vrijheid is. ´Vrijheid en Verscheidenheid´ is het thema in het herdenkingsjaar 2006. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend, maar mensenwerk. Dit onderkennen wij dagelijks ook na 61 jaar bevrijding!

Willen wij onze doden uit de Tweede Wereldoorlog waardig herdenken en het genot van de vrijheid ten volle beleven, dan zullen wij ook moeten stilstaan bij al die mensen voor wie herdenkingen en vrijheidsfeesten toekomstdromen zijn. Het Comité Dodenherdenking Alkemade tracht dit thema levend te houden door met name de jeugd van de basisscholen in Alkemade bij dit onderwerp te betrekken. In samenwerking met de SSBA is besloten om vanaf dit jaar op alle scholen specifieke aandacht te schenken aan het thema. Twee bekende en enthousiaste oud- leerkrachten, C. Juffermans en W. Homburg, zijn bereid gevonden om het thema op de basisscholen in Alkemade uit te dragen.

Ook dit jaar nodigen wij alle inwoners van Alkemade uit om op woensdag 4 mei 2006 aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het programma begint met een Herdenkingsdienst.

Programma
Om 18.45 uur begint de speciale herdenkingsdienst in de Mariakerk van de parochie Emanuel. Dez dienst is bedoeld voor alle inwoners van Alkemade. Op een waardige wijze wordt aandacht geschonken aan het thema van dit jaar. Burgemeester Meerburg, pastoor Broeders, mevrouw I. Hogenboom-Bakker, het koor van de Mariaschool, het Jacobuskoor uit Oude Wetering en het muziekkorps Door Gunst Verkregen verlenen hun medewerking aan de herdenkingsdienst. Speciaal voor deze herdenkingsplechtigheid heeft de firma J. van der Put een flink aantal boeketten bloemen beschikbaar gesteld.

Na de herdenkingsdienst vertrekken wij naar het monument voor de Gevallenen. Omstreeks 19.45 uur begint de herdenking bij het monument op de Noordhoek in Roelofarendsveen. De muziekvereniging Liefde voor Harmonie zal bij het monument toepasselijke muziek ten gehore brengen. Na de traditionele stilte om 20.00 uur zal door de Burgemeester van Alkemade, de heer A.H. Meerburg tesamen met oorlogsveteraan de heer Van Zeeland, bij het monument een krans worden gelegd.

Een groep kinderen van de basisschool De Kinderbrug uit Rijpwetering is voor dit jaar, namens de jeugd van Alkemade, uitgenodigd om specifiek hun medewerking bij de herdenkingdienst en bloemlegging te verlenen. Hierna worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.

Comité Dodenherdenking Alkemade

Afsluiting wegen 4 mei 2006
Op 4 mei 2006, ten tijde van de herdenkingsplechtigheden, wordt de weg afgezet van 19.15 uur tot 20.30 uur op de volgende punten:
* Westeinde (ter hoogte van brug/kerk).

* Spoorstraat/Wilgenstraat (ter hoogte van het politiebureau).
* Langeweg (ter hoogte van fietsenmaker Schouten).
* Noordeinde (ter hoogte van Bakkerij Pelt).