Gemeente Gilze en Rijen


21 april 2006
Vlag halfstok op donderdag 4 mei

Stille tocht in Gilze

Op donderdag 4 mei 2006 herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers uit eigen land. Op 5 mei 2006 viert Nederland dat het meer dan zestig jaar geleden is bevrijd en dat het sindsdien vrijheid kent in een wereld waar (angst voor) oorlog en onderdrukking nog aan de orde van de dag is. Herdenken en vieren hebben niet alleen betrekking op het verleden, maar veronderstellen ook een actieve houding in het heden.

Vrijheid is geen gegeven, maar het resultaat van inspanningen van mensen. Vrijheid is nooit af, het kent geen status quo, het is een voortdurend 'werk in uitvoering'. Het thema voor de komende jaren is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei dan ook samengevat in het motto 'Vrijheid maak je met elkaar'.

Op donderdag 4 mei aanstaande vindt de dodenherdenking plaats. We herdenken dan alle burgers en militairen die in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wilt u uit respect voor deze gevallenen de vlag halfstok hangen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Volgens nationale traditie wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Wij vragen u om dat ook te doen.

In de gemeente Gilze en Rijen wordt als altijd op donderdag 4 mei in Gilze een stille tocht gehouden. Het spreekt voor zich dat iedereen die zich hiertoe aangesproken voelt, hieraan kan deelnemen.

.

Het programma voor de Stille tocht is als volgt:

19.30 uur
Opstellen van de stoet in de Kerkstraat in Gilze ter hoogte van de kerk. Het begin van de stoet staat bij de parkeerplaats aan de noordzijde van de kerk.
Volgorde stoet:

* Kon. Harmonie St. Cecilia

* Scouting Gillesa

* 2 x scouting met krans

* 2 x scouting met krans

* burgemeester, commandant vliegbasis, wethouders, raadsleden (en partners)

* geestelijkheid

* Oranjecomités vier kerkdorpen

* Vereniging Indië Militairen

* Gilzer Cantorij

* overige belangstellenden

* Schuttersgilde St. Ambrosius

19.40 uur
Vertrek stille tocht naar begraafplaats.
Route: Kerkstraat, Raadhuisstraat, Heuvel, Alphenseweg.

19.50 uur
Aankomst op begraafplaats hierop aansluitend:


1. vlag halfstok hijsen door luchtmachtbewakingsdienst
2. blazen 'Last Post'

3. 20.00 uur twee minuten stilte

4. spelen Wilhelmus door harmonie

5. kranslegging door burgemeester en echtgenote kranslegging door commandant vliegbasis en echtgenote, gelijktijdig legt de Vereniging Indië Militairen een bloemstuk bij hun monument

6. overweging door burgemeester drs. R. Roep
7. gebed door pastor

8. motet door de Gilzer Cantorij

9. in stilte verlaten van de begraafplaats (klokken in klokkenstoel worden geluid)

Einde dodenherdenking
Top