Gemeente Bladel


Dodenherdenking 2006

"Vrijheid en verscheidenheid"

Op donderdag 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers in Bladel, Netersel en Hoogeloon op dezelfde manier als in voorgaande jaren. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet meer geleden onder oorlog. Dat is reden om vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij de vele oorlogen, conflicten en regimes waar mensen elders nog dagelijks onder lijden. Burgemeester S.P. Grem nodigt u uit om deel te nemen aan die herdenkingen.

Vrijheid is het waard om voor te werken en te strijden. De verscheidenheid die voorwaarde en uiting van die vrijheid vormt, moeten we dan ook bewaken en koesteren. Zelfs als het ons voor lastige dilemma's plaatst. We moeten de vrijheid beschermen tegen mensen die haar uit overtuiging bestrijden, maar óók tegen onze eigen angst dat anderen misbruik zullen maken van de ruimte voor verscheidenheid.

Herdenkingen

In Hoogeloon vindt op 4 mei om 19.00 uur een herdenkingsdienst plaats in de Sint Pancratiuskerk. Om 19.45 uur volgt een stille tocht naar het Valensplein. Daar worden een krans en bloemen gelegd bij het oorlogsmonument ter herinnering aan Eddy Jones, Jan Goossens, Jan Balduk, William B. Williams, John E. Burke, Nicke Pehote en Jacob Faasse. De plechtigheid is georganiseerd door het 4 mei Comité Hoogeloon. Er wordt medewerking verleend door o.a. leerlingen van de basisschool, de gilden St. Joris en St. Sebastiaan en Fanfare Wilhelmina.

De Oranje Comités in Bladel en in Netersel organiseren op 4 mei stille tochten vanuit Bladel en vanuit Netersel naar het herdenkingsmonument aan de Neterselseweg. Deze starten om 19.00 uur vanaf het Carolus Simplexplein in Netersel en vanaf de Markt in Bladel. Bij het monument vindt een herdenking plaats en worden een krans en bloemen gelegd. Aan de herdenking wordt o.a. meegewerkt door de gilden Sint Joris en Sint Brigida, Koninklijke Harmonie l' Union, Drumfanfare Sint Brigida en leerlingen van het Pius X - college.


---