Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

persbericht

Datum: 2 mei 2006

Onthulling bronzen beeld op oorlogsmonument aan de Oppersveldweg in Agelo.

Wethouder kleissen onthult bronzen beeld op oorlogsmonument aan de oppersveldweg in agelo.

Wethouder Kleissen onthult op 4 mei a.s. om 13.00 uur het bronzen beeld, aangebracht op het oorlogsmonument aan de Oppersveldweg in Agelo. Het beeld stelt een hoofd van een RAF-piloot voor, kijkend naar de lucht en is zeer gedetailleerd dus met vliegerhelm, hoofdtelefoon en zuurstofmasker.

Toelichting:
Het monument is opgericht ter nagedachtenis van de op 6 november 1940 in Agelo neergestorte lichte bommenwerper van de Royal Air Force. De 4 omgekomen bemanningsleden zijn op 11 november 1940 op het NH Kerkhof in Ootmarsum begraven. De basisschool "'n Baoken" in Agelo heeft dit monument gedaopteerd.

De heer J.C.M. (Hans) Jacobs uit Ootmarsum heeft het initiatief genomen het beeldje op het monument te plaatsen. Hij heeft in het verleden veel naspeuringen en uitgebreid onderzoek gedaan naar deze crash en is daarbij in contact gekomen met de nabestaanden. Een van de vier omgekomen piloten was getrouwd en met de weduwe daarvan, mevrouw Ellen Hale-Emm, is nog steeds intensief contact. Van deze weduwe heeft de heer Jacobs het beeldje als geschenk ontvangen. Dit is een miniatuur kopie van een levensgroot beeld van een piloot, dat staat op de Boulevard in Duinkerken. Het geschenk is in feite een geschenk aan de gemeenschap Agelo/Ootmarsum. Op een aansprekende wijze straalt het gezicht van de piloot angst en berusting uit voor datgene wat onvermijdelijk komen gaat ... het luchtgevecht, de mogelijke ondergang, de mogelijke nederlaag.

De school "'n Baoken" heeft bij de onthulling van het monument bezoek gehad van Britse vertegenwoordigers van de RAF. Deze hebben toen een uiteenzetting gegeven van wat de RAF gedaan heeft om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter.

Om redenen van artistieke, educatieve en historische aard heeft het gemeentebestuur medewerking verleend aan het plaatsen van dit beeld op het herdenkingsmonument. Tevens wordt hiermee op een passende wijze eer betoond aan Kenneth Emm en zijn strijdmakkers.

Voor de onthulling op 4 mei a.s. zijn o.a. uitgenodigd de initiatiefnemer de heer en mevrouw Jacobs, de kunstenaar Berend Seiger, de kinderen van "'n Baoken" en uiteraard alle inwoners van Agelo en Ootmarsum.


---

Mededelingen voor de redactie:

U bent van harte uitgenodigd bij deze onthulling aanwezig te zijn.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330


---- --