Gemeente Amsterdam



Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het Amsterdams 4 en 5 mei comité

Meer dan zeventig 4 en 5 mei-activiteiten in Amsterdam

Dit jaar zijn er in Amsterdam meer dan 70 activiteiten rondom 4 en 5 mei, blijkt uit het overzicht van activiteiten dat is opgesteld door het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Er is vooral een stijging van de deelname door jongeren, wat ook terug te zien is in onderzoeken die de interesse van jongeren voor herdenken en vieren aangeven, aldus het comité. De 'Battle of Bos en Lommer' is daar een mooi voorbeeld van. Dit jaar nemen 61 Amsterdamse kinderen uit de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs deel aan de Stille Tocht en aan de Herdenking op de Dam.

De aandacht voor 4 en 5 mei is ook in 2006 groot. In 2004 waren er 50 activiteiten, in 2005 waren er mede door het 60-jarig bestaan van de viering 70 activiteiten. Steeds vaker worden ook activiteiten (mede) georganiseerd door de Amsterdammers van allochtone afkomst. Een voorbeeld hiervan is het herinneringsreliëf in Oost-Watergraafsmeer voor de weggevoerde Joodse bevolking uit de Transvaalbuurt, dat binnenkort door een Islamitische basisschool wordt geadopteerd.

Joke Koning, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité: "De 4 en 5 mei-dagen zijn het moment om stil te staan bij wat er in Nederland en de wereld gebeurt. Op deze dagen beseffen we hoe belangrijk onze democratische waarden zijn, en hoe waardevol vrijheid is. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Herdenk en vier mee!"

Burgemeester Job Cohen: "De belangstelling voor de 4 en 5 mei-herdenking blijft groot. Ook bij de Februaristaking heb ik veel meer mensen gezien. Jongeren, en nieuwe Amsterdammers. Mensen hebben het gevoel dat een stad solidariteit nodig heeft. Een herdenking slaat een brug tussen heden, verleden en toekomst."

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft de afgelopen jaren een heel goede coördinatie en samenwerking opgebouwd met de stadsdeelbesturen, de wijkopbouworganen en alle vrijwilligers in de Amsterdamse buurten.

Pb-062