Gemeente Heerhugowaard


Twee herdenkingen op 4 mei

Op 4 mei zijn er twee herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Heerhugowaard.

Oorlogsmonument Dreef

De stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard organiseert ook dit jaar de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei zijn er twee herdenkingen: bij het monument aan de Dreef en bij het vrouwenmonument aan de Oosttangent (voor scholieren en bewoners van onder meer Zuidwijk en Huygenhoek)..

Herdenking Dreef
De herdenking bij de Dreef start met een samenkomst in de Gereformeerde Kerk aan de Stationsweg. Vanaf 18.30 uur is de kerk open voor het publiek. Muziekschool Dijk & Waard zorgt voor de muzikale omlijsting. Na een woord van welkom door de voorzitter van de stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard, spreekt burgemeester Ter Heegde de aanwezigen toe. Hierna volgt een stille tocht, die wordt voorgegaan door Tuyps Malletband. Via de Stationsweg en de Middenweg gaat de stoet naar het monument aan De Dreef. Bij het monument wordt een erewacht gevormd door de Scouting en de Zeekadetten. De muziek wordt verzorgd door Hou en Trouw. Na de declamatie door mevrouw Vermeij volgt er twee minuten stilte, vervolgens wordt het Wilhelmus gespeeld. Daarna volgt de kranslegging door het gemeentebestuur, leerlingen van de Jeroen Boschschool en de Stichting 4 en 5 Mei. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument en de bloemlegging door de aanwezigen.

Herdenking Oosttangent
Voor de herdenking bij het monument aan de Oosttangent is een samenkomst bij de basisscholen Hasselbraam en Zeppelin. Daar vertrekt men om circa 19.35 uur naar het monument aan de Oosttangent. De muzikale omlijsting aldaar wordt verzorgd door de harmonie Het Blazersensemble. Een lid van de stichting 4 en 5 mei houdt een welkomstwoord. Daarna volgt een korte uitleg over het programma. Tevens wordt een herdenkingswoord gesproken. Mevrouw Leering verzorgt de declamatie. De taptoe wordt geblazen door het Blazersensemble, daarna worden twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Tot slot is de bloemlegging namens de stichting, de gemeente, de scholen en de aanwezigen.

2-5-2006