Gemeente Ameland


Nieuwsberichten

03-05-2006
Dodenherdenking 4 mei

16.00 uur Hollum: herdenking voor de schoolkinderen (met wethouder Oud)
19.00 uur Hollum: herdenkingsdienst in N.H. Kerk 19.45 uur Hollum: toespraak wethouder Bakema, stilte, kranslegging 19.00 uur Nes: schoolkinderen leggen bloemen bij standbeeld Kardinaal de Jong. (zie hieronder)
19.40 uur Nes: start stille tocht (van R.K. Kerk naar Algemene Begraafplaats, toespraak burgemeester Lesterhuis, stilte, kranslegging

De kinderen van groep 7 van de Kardinaal de Jongschool zullen dit jaar (voor het eerst), voorafgaand aan de plechtigheid op de algemene begraafplaats, bloemen leggen bij het standbeeld van Kardinaal de Jong. Zij doen dit in het kader van 'Adopteer een Monument'. Dit project biedt kinderen de kans om zich te verbinden met de nationale geschiedenis waarvan ze sporen tegenkomen in hun eigen omgeving. Zij adopteren een monument in hun eigen leefomgeving voor de duur van één jaar. Daarna dragen zij de fakkel over aan de volgende groep leerlingen. Bij deze adoptie wordt veel aandacht besteed aan de rituelen die bij het herdenken passen. De kinderen nemen actief deel aan een herdenking bij 'hun' monument. Zo hebben de kinderen van groep 7 een lesproject gedaan over Kardinaal de Jong en een 'Adoptieboekje' ingevuld dat hoort bij het project.
De kinderen lopen om 19.00 uur in een optocht naar het standbeeld. Wethouder Oud zal dit jaar, waarin de kinderen voor het eerst meedoen aan 'Adopteer een monument', aanwezig zijn bij de plechtigheid.
---

© 2005 Gemeente Ameland