Gemeente Wageningen

Programma 4 mei in Wageningen

Dodenherdenking en ontsteking Bevrijdingsvuur

Op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Programma op 4 mei in Wageningen:

19.15 uur Stille tocht
Iedereen is welkom om mee te lopen in de stille tocht. Vanaf 19.00 uur verzamelen deelnemers van de stille tocht bij het bordes van het stadhuis op het Raadhuisplein. De stoet gaat via de Hoogstraat en de Walstraat naar het Joods gedenkteken, waar een korte ceremonie wordt gehouden. Hier worden twee gebeden uitgesproken, het Kaddiesj (een gebed waarin God geprezen wordt) en een Jizkor (een herdenkingsgebed voor 4 mei). Tussen de gebeden is een moment van stilte. Hierna kan men bij het monument, volgens Joodse traditie, een steentje leggen. Vervolgens gaat de stoet naar het Monument van de Gevallenen.

20.00 uur Twee minuten stilte
Bij het Monument van de Gevallenen aan de Costerweg herdenken we de gevallenen met twee minuten stilte. Daarna volgt de kranslegging door burgemeester en wethouders, kinderen van de Johan Frisoschool en de G.J. van den Brinkschool en vertegenwoordigers van verschillende Wageningse groepen. Na het officiële gedeelte kunnen aanwezigen bloemen leggen of plaatsen in de bloemenvazen die rondom het monument zijn geplaatst. Verzocht wordt de bloemen niet in cellofaan te verpakken in verband met belasting van het milieu.

20.45 uur Herdenkingsconcert
Het herdenkingsconcert in de Grote Kerk op de Markt wordt verzorgd door het Wagenings Kleinkoor. Dit jaar zijn het requiem opus 48 van G. Fauré en de `Litanies a la Vierge Noire' van F. Poulenc te beluisteren. De kerk is geopend vanaf 20.15 uur.

23.15 uur Ceremonie op het 5 Mei plein
De ceremonie op het 5 Mei plein is een afsluiting van de Dodenherdenking en een aanloop tot het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dit jaar wordt het thema `Vrijheid maak je met elkaar' en in de theatrale ceremonie staan ontmoetingen tussen verschillende mensen centraal.

00.00 uur Ontsteking bevrijdingsvuur
Nadat atletiekvereniging Pallas het bevrijdingsvuur heeft binnen gebracht zal burgemeester Geert van Rumund het bevrijdingsvuur ontsteken. Aansluitend zal hij een fakkel met het bevrijdingsvuur overhandigen aan de Commissaris van de Koningin van Friesland, de heer Ed Nijpels. In Leeuwarden zal het ontsteken van het bevrijdingsvuur de nationale start markeren voor alle bevrijdingsfestivals. Na Friesland zullen estafettelopers, fietsers, skaters uit het hele land op het 5 Mei plein het bevrijdingsvuur halen om het in de eigen woonplaats te kunnen ontsteken. Een indrukwekkend symbool van nationale eenheid!

Meer weten over activiteiten in Wageningen op 4 en 5 mei? Kijk op www.4en5meiwageningen.nl