Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Economisch herstel in metaal geremd door tekort aan technisch personeel
4-5-2006

Het economisch herstel zet fors door, ook in het mkb-metaal. De handrem op de investeringen is er duidelijk af. Maar de potentiële economische groei wordt geremd door het tekort aan technisch vakbekwaam personeel. Zo hebben de sectoren staalbouw en onderhoud & service nú al problemen met de vervulling van vacatures. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit de Economische Barometer van de Metaalunie over de periode oktober 2005 tot april 2006.

Bedrijven in het mkb-metaal presteren per saldo op praktisch alle gebieden beter dan een half jaar geleden. Ook de verwachtingen voor het komende halfjaar zijn positief. Alleen over hun huidige exportportefeuille zijn ondernemers minder tevreden, al zijn de verwachtingen beter. In het algemeen zegt ongeveer 10% van de ondervraagden slechter te presteren, gemiddeld 46% noemt de situatie onveranderd en gemiddeld 44% is positiever dan een half jaar eerder.

Ondanks de positieve geluiden over de economie begin 2005, bleef toen het producentenvertrouwen achter. Ondernemers constateerden meer orders en een hoger rendement, maar waren terughoudend om te investeren. Nu willen zij weer investeren in machines. Voor het eerst in vijf jaar lijken de vooruitzichten veelbelovend genoeg. Vooral de verspanende sector en de machinebouw verwachten hun machinepark uit te breiden.

De stijgende werkgelegenheid in het mkb-metaal levert in sommige sectoren nu al problemen op, zoals in de machinebouw en onderhoud en service. Deze ondernemers denken niet dat zij hun openstaande vacatures binnen een half jaar kunnen vervullen. Zij voelen het tekort aan goed gekwalificeerde vakmensen. Zelfs bij deze beperkte economische groei.

Meer informatie en de grafieken: bedrijfseconomisch ledenadviseur Rob van der Werff of communicatiemedewerker Brandy van Gerven van de Koninklijke Metaalunie, telefoon (030) 605 33 44 of via onderstaand e-mailadres.

Reageren: werff@metaalunie.nl