Gemeente Sneek


Prins Hendrikkade wordt verblijfsgebied
De gemeente Sneek wil de Prins Hendrikkade en enkele aansluitende straten herinrichten in de stijl van andere straten in de binnenstad. Ook de Parkstraat, de Jousterkade en het begin van de Leeuwarderweg worden in deze visie meegenomen. Deze straten fungeerden tientallen jaren als de doorgaande route door Sneek. Nu de Stadsrondweg Oost en het Houkeslootaquaduct gereed zijn, is dit niet meer nodig en daarom wil de gemeente de straten bij het verblijfsgebied van het stadscentrum trekken. De gemeente Sneek maakt een start met de herinrichting van de Prins Hendrikkade en hoopt dat de gemeenteraad geld beschikbaar stelt om de omliggende straten aan te pakken.

Het woord verblijfsgebied geeft al aan dat PHkade en de andere genoemde straten een behoorlijke facelift zullen ondergaan. In het verblijfsgebied krijgt de voetganger meer ruimte en geldt voor gemotoriseerd een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Het is de bedoeling dat automobilisten parkeren bij de zogeheten transferpunten bij het begin van de binnenstad en zoveel mogelijk lopend of (vouw)fietsend het oude stadshart ingaan. In relatie tot de Prins Hendrikkade gaat het om de parkeergelegenheden bij de Bolswarderweg en het Normandiaplein.

Concreet houdt dit in dat het asfalt gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats worden de rode klinkers gelegd die bekend zijn van de andere straten in het oude stadshart. De praktijk wijst overigens uit dat de meeste Snekers en andere centrumbezoekers daar erg mee ingenomen zijn. Tevens verdwijnen de verkeerslichten ter hoogte van de Koninginnebrug en aan het eind van de Oosterdijk.

Wat de aanblik betreft, sluit de herinrichting natuurlijk ook aan bij wat er in de binnenstad al tot stand is gebracht. De herinrichting van de binnenstad van Sneek is in 1998 van start gegaan. Het is een gigaproject dat stapsgewijs wordt uitgevoerd en zich niet alleen beperkt tot relatief eenvoudig herstraten. Zo werd in sommige straten werd ook de riolering vernieuwd en alle straten krijgen nieuw straatmeubilair en nieuwe straatverlichting. Inmiddels zijn de meeste straten al onder handen genomen.

Inspraak
Voordat de plannen worden uitgevoerd, kan tot en met 1 juni 2006 iedereen zijn of haar mening over de herinrichtingsplannen naar voren brengen. Tot die tijd liggen de plannen tijdens kantooruren ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ordening, Kruizebroederstraat 26. Volgende week wordt ook in Uit de Marktstraat aandacht aan de plannen besteed.

Er kan mondeling worden gereageerd op 18 en 22 mei 2006. Dan worden inloopavonden gehouden van 19.00 tot 21.00 uur in de Waltastins op het stadhuis. Daar worden de plannen gepresenteerd en is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het maken van opmerkingen. De gemeente Sneek wil de omwonenden en betrokkenen uiteraard zo veel mogelijk in de planvorming betrekken. Daarom wil de gemeente Sneek een werkgroep samenstellen, bestaande uit de betrokkenen, om mee te denken over de plannen.

Voor het geven van een mondelinge reactie kan desgewenst ook een afspraak worden gemaakt met mevrouw T. Douma, telefoonnummer 485252 of de heer B. Bos, telefoonnummer 485389. Schriftelijke reacties kunnen gestuurd worden naar het college van burgemeester en wethouders van Sneek, postbus 10.000, 8600 HA Sneek.

Planning
De verwachting is voorlopig dat in de herfst met de uitvoering van de plannen kan worden gestart. Als alles volgens wens verloopt zou de afronding van de Prins Hendrikkade halverwege 2007 kunnen plaatsvinden. De kosten van de Prins Hendrikkade worden geraamd op ruim 1,2 miljoen euro.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 3-5-2006