Stadsdeel Westerpark Amsterdam


3 mei: Herdenkingsbijeenkomst Van Bossestraat

Op 3 mei 1943 stortte in de Van Bossestraat ter hoogte van huisnummer 34 een Engelse bommenwerper neer waarbij zeven burgers en drie bemanningsleden uit Nieuw-Zeeland om het leven kwamen. Op 3 mei 2006 werd deze gebeurtenis herdacht.

Om half twaalf was er een herdenkingsbijeenkomst in de raadzaal van het stadsdeelkantoor, met toespraken van de heer van der Maas (initiatiefnemer/organisator), de heer Payton (ambassadeur van Nieuw-Zeeland) en mevrouw Kuitenbrouwer (stadsdeelvoorzitter Westerpark). Mevrouw Kuitenbrouwer overhandigde een symbolisch kado aan de heer Payton: een delftsblauw bord met het wapen van de Gemeente Amsterdam en het Nieuw-Zeelandse squadron met de data 3 mei 1943 en 3 mei 2006. Het symboliseert de band tussen het betrokken 487e Nieuw-Zeelandse squadron en de gemeente Amsterdam. De heer Payton liet weten het bord te schenken aan het museum van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht op Wigram vliegveld in Nieuw-Zeeland.

Vervolgens werd rond half twee het gedenkteken aan de gevel van de Van Bossestraat 34 onthuld. Achter de vlaggen van Nieuw-Zeeland en Nederland kwam een gevelbord tevoorschijn met daarop de tekst: "Op 3 mei 1943 is op deze huizen een Engelse bommenwerper neergestort. Drie bemanningsleden en zeven burgers kwamen hierbij om het leven." De Luchtmachtkapel begeleidde de onthulling met onder meer het Nederlandse en Nieuw-Zeelandse volkslied.

Na de onthulling was er een tentoonstelling over de gebeurtenis op 3 mei 1943 in het gebouw van de vereniging Westerkwartier. Heel veel nabestaanden waren aanwezig. Oude bekenden kwamen elkaar na tientallen jaren weer tegen en vele herinneringen werden opgehaald.

4 mei 2006