Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 4 mei 2006, no 136

Gezamenlijke aanpak slaat aan in Tongelrese wijkvernieuwingsbuurt

Sociale leefklimaat in Lakerlopen verbeterd

Het sociale leefklimaat in de wijkvernieuwingsbuurt Lakerlopen heeft de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt, zo blijkt uit recent gemeentelijk onderzoek. De investeringen vanuit de gemeente, bewoners en andere partners lijken daarmee effectief te zijn. Met name vanuit het participatieproject âHart voor Lakerlopenâ is gezamenlijk gewerkt aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de buurt. Sinds 2002 zijn bewoners actief in hun woon- en leefomgeving met allerlei activiteiten, zoals schoonmaakdagen, plantenbakacties, speelmiddagen en interculturele ontmoetingen.

Onderzoek door de gemeente

De gemeentelijke afdeling Bestuursinformatie en Onderzoek (BIO) heeft een aantal aspecten van het sociale leefklimaat op een rijtje gezet. Het rapport âDe sociale samenhang in Lakerlopen; ontwikkelingen tussen 2001 en 2005â laat in bijna alle onderzochte opzichten een verbetering van het sociale leefklimaat in Lakerlopen zien. Daarbij gaat het over zaken zoals de waardering van de woonbuurt, onveiligheidsgevoelens, gevoelens van medeverantwoordelijkheid en toekomstverwachtingen voor de buurt, mede afgezet tegen de andere wijkvernieuwingsbuurten. In 2003 vond eenzelfde rapportage plaats. De destijds geconstateerde positieve ontwikkeling heeft zich in 2004 en 2005 voortgezet.

Positief toekomstbeeld

Het project âHart voor Lakerlopenâ richt zich specifiek op het versterken van de sociale kwaliteit van de buurt. Deze kwaliteit is sinds 2001 flink toegenomen. Zo is het (rapport)cijfer voor âalgemene evaluatie van de buurtâ (een indicatie voor hoe bewoners het wonen in Lakerlopen ervaren) gestegen van 5,8 in 2001 naar 6,7 in 2005. Bewoners zijn ook positief over de toekomst van hun buurt, die de komende jaren nog volop in het teken staat van wijkvernieuwing. In 2001 verwachtte 31% van de bewoners dat hun buurt er de komende jaren op achteruit zou gaan; in 2005 verwachtte nog slechts 9% achteruitgang.

Afname verloedering

Voor wat betreft de gehechtheid aan de buurt en het er zich medeverantwoordelijk voor voelen, is er in de onderzochte periode geen grote verandering geweest. Ruim de helft van de Lakerlopers zegt gehecht te zijn aan de buurt; bijna 70% voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt. Gevraagd naar gevoelens van onveiligheid, geeft zoân 40% van de bewoners van Lakerlopen aan zich weleens onveilig te voelen in de buurt. Dit aandeel is sinds 2001 niet significant veranderd. In andere wijkvernieuwingsbuurten ligt dit percentage momenteel op 32%. Zowel de verloedering als de overlast zijn in Lakerlopen sinds 2001 behoorlijk afgenomen. Opvallend daarbij is dat Lakerlopen in 2001 slechter scoorde dan de andere wijkvernieuwingsbuurten. Nu is dat niet meer het geval.

Samenwerking

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op verzoek van een aantal partners die gezamenlijk in Lakerlopen actief zijn vanuit onder meer het leefbaarheidsproject âHart voor Lakerlopenâ. De resultaten geven een beeld van de effecten van hun inspanningen. Sinds 2002 geven bewonersorganisatie SWHL, Loket W, woningcorporaties Trudo en Woonbedrijf, politie en het stadsdeelteam Tongelre vanuit âHart voor Lakerlopenâ bewoners inhoudelijke en/of financiële ondersteuning bij straat- en buurtactiviteiten. Maar ook op andere terreinen vindt samenwerking plaats. Zo is in 2005 vanuit de GGD aansluiting gezocht met het project âGezond in Lakerlopenâ en is de SWHL begin dit jaar gestart met buurtpreventie.
De sociale samenhang in Lakerlopen: ontwikkelingen tussen 2001 en 2005 (rapport 1040)

contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven