Dienstenbond CNV

Neckermann en reorganisatie "Elan"
04-05-2006

Afgelopen woensdag 26 april heeft de CNV Dienstenbond een afspraak gemaakt met uw werkgever om zich verder te verdiepen in de reorganisatie die de naam Elan draagt. We hebben de financiële gegevens kunnen inzien en ons is pijnlijk duidelijk geworden dat de terugval in omzet, marges en de winst dusdanig is dat het toekomstige scenario voor Neckermann duidelijk lijkt.

Toekomst
De strategie wordt ingrijpend veranderd van Postorderbedrijf naar E-commerce bedrijf. Omdat winst het resultaat is van omzet minus kosten wordt er keihard ingezet op kostenbesparing. Niet alleen door mensen te ontslaan maar ook door een versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden precies worden versoberd is ons niet meegedeeld. Dit is wettelijk aan de OR en die is dan ook door Neckermann gevraagd om instemming te verlenen aan de door uw werkgever voorgestelde versobering.

Daarnaast verwachten we dat het einde van de kostenbesparing nog niet in zicht is als de omzetdaling dit jaar niet gestopt wordt. Kortom op dat moment wellicht nog meer reorganisatie, uitbestedingen van werkzaamheden, of andere kostenbesparende maatregelen. Geen leuk vooruitzicht omdat de inkomens van zowel de blijvers als degene die moeten vertrekken nu al onder druk staan vanwege alle mogelijke overheidsmaatregelen.

Sociaal Plan
Wij verwachten dan ook dat de onderhandelingen zeer zwaar worden. Immers, er is geen geld en Neckermann is er alles aan gelegen om het door hen beoogde reorganisatiebudget te halen. Onze inzet zal zijn om mensen te bemiddelen naar ander werk. Mocht dat niet lukken dan moet er na afloop van de bemiddelingsduur een financiële vergoeding zijn.

Ontslaglijst
Wie wel en niet wordt ontslagen is nooit onderdeel van onderhandelingen. De wet heeft vastgelegd hoe de ontslagvolgorde moet worden bepaald. Per 1 maart 2006 zijn de ontslagregels gewijzigd. Vroeger werd er gekeken wie degene was met het kortste dienstverband. Hij of zij kwam het eerst in aanmerking voor ontslag in de groep van mensen met dezelfde functie. Nu wordt er ontslagen op basis van het feit dat de groep van ontslagen medewerkers een afspiegeling moet zijn van de leeftijdsopbouw binnen het bedrijf. Om te kunnen inschatten of u wel dan niet terecht voor ontslag wordt voorgedragen ontvangt u bijgaande achtergrondinformatie over de nieuwe ontslagregels.

Wij nodigen u nadrukkelijk uit om een beroep op onze juristen te doen wanneer u daadwerkelijk voor ontslag wordt voorgedragen. Zij staan u kosteloos bij als u zich wilt verweren tegen uw ontslag. Maar dat is pas noodzakelijk wanneer u de ontslagaanvraag van uw werkgever ontvangt.

Vragen
Medewerkers die nog niet lid zijn bij CNV Dienstenbond zijn trouwens van harte welkom Vul de bon in of reageer via Internet www.cnvdienstenbond.nl. Voor part-timers en hulpkrachten gelden aangepaste contributietarieven. We hebben het al vaker gezegd, maar hoe meer leden wij hebben, hoe beter wij ons werk kunnen doen in uw belang!

Wilt u reageren op deze info of heeft u een persoonlijke situatie die u aan ons wilt voorleggen neem dan gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512 583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl

Bent u nog geen lid en heeft u toch vragen, belt u dan naar het hoofdkantoor in Hoofddorp (023-565 10 52). U kunt vragen naar Cora Meere of Severine Reudink.