Dienstenbond CNV

Start CAO-onderhandelingen ARCADIS
04-05-2006

Op 27 april zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO ARCADIS begonnen. De wijzigingsvoorstellen van beide partijen zijn in een constructieve sfeer toegelicht. We proberen haast te maken om er eind mei uit te komen. De CAO is immers al afgelopen op 1 april 2006.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde zijn de voorstellen toegelicht. Hieronder volgt een kort overzicht van de besproken punten:

Looptijd
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de looptijd een jaar, namelijk van
1 april 2006 tot 1 april 2007.

Loonsverhoging
Wij hebben een structurele loonsverhoging van 2% voorgesteld. ARCADIS heeft minimaal 1,5% geboden. Wij verwachten wel op 2% per 1 april 2006 uit te komen.

Resultaatafhankelijke beloning
In het verleden hebben we een dergelijke regeling afgesproken, maar helaas is die volledig mislukt omdat ARCADIS de winstdoelstellingen niet bereikte.

In 2005 heeft ARCADIS goed gepresteerd, maar was er geen goede winstdelingsregeling. Wel hebben medewerkers iets extras gekregen (kerstpakket, aandelenpakket en een personeelsuitje).

Nu willen beide partijen opnieuw een regeling die ervoor zorgt dat alle medewerkers meedelen in de positieve resultaten van de onderneming. ARCADIS komt binnenkort met een concreet voorstel.

Employability
Met plezier naar je werk gaan is nodig om het werk aangenaam te houden. Zeker nu blijkt dat medewerkers langer dan voorheen moeten blijven werken. De term employability staat al jaren in de CAO, maar is tot nu toe nooit echt uitgewerkt. We hebben gesproken over opleidingen voor alle medewerkers (van hoog tot laag en van jong tot oud). We zien te vaak dat opleidingsbudgetten verdeeld worden onder medewerkers tot 45 jaar. Maar, de oudere medewerkers kunnen toch niet tot bv. hun 62e jaar zonder verdere bijscholing blijven werken?

Binnen ARCADIS bestaat een jongeren opleidingsprogramma. Eigenlijk zou dat uitgebreid moeten worden naar opleidingsprogrammas voor alle leeftijdsgroepen.

Maar, employability is meer dan alleen opleidingen. Het gaat uitdrukkelijk ook om het serieus nemen van de medewerkers. Betrek iedereen bij te voeren beleid en laat alle medewerkers meedenken over nieuwe kansen voor ARCADIS. Denk ook aan loopbaanpaden op alle niveaus en voor alle leeftijden.

We hebben afgesproken dat ARCADIS met een voorstel komt, wat naast intenties ten minste 2 of 3 concrete plannen bevat.

Vakbondscontributie
ARCADIS neemt het voorstel van de vakbonden in overweging om de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk te behandelen. Als dit wordt ingevoerd, scheelt het vakbondsleden in de contributie. Daarmee wordt het aantrekkelijker om vakbondslid te worden. Opschuiving van de 58+regeling naar een 60+regeling

De 58+regeling is een regeling die door veel medewerkers gewaardeerd wordt. Destijds is de regeling ontworpen om medewerkers 3 jaar voor hun pensioenrichtleeftijd (61 jaar) minder te laten werken. Inmiddels is de pensioenrichtleeftijd opgetrokken naar 63 jaar en dat zou betekenen dat de 58+regeling gewijzigd wordt in een 60+regeling.

Wij staan hier niet onwelwillend tegenover mits er een zeer goede overgangsregeling tegenover staat. ARCADIS komt met voorstellen tot aanpassing van de bestaande regeling. Wij wachten even af.

Afschaffen van leeftijdsdagen
Dit onderwerp is voor de vakorganisaties niet onbespreekbaar. Ook hier geldt een goede overgangsregeling en wat komt er in de plaats voor de leeftijdsdagen. ARCADIS komt met een nader voorstel.

Pensioenregeling
Gezien wetgeving in Amerika en Europa moet volgens ARCADIS de pensioenregeling wederom worden aangepast. Wij zien nadere voorstellen van de werkgever tegemoet.

De volgende onderhandelingsronde is gepland op 22 mei as. Het is niet onmogelijk dat wij op deze datum een onderhandelingsresultaat bereiken over de CAO ARCADIS. Natuurlijk wordt u op de hoogte gehouden.

Meer informatie kunt u krijgen bij Wim Burggraaf. Dat kan per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl) of per telefoon (055 577 26 40).