Gemeente Harderwijk


Tering en nieuwe nering afstemmen: 'n pittige opdracht

Wat gaat in de gemeente Harderwijk de komende jaren extra of juist minder aandacht krijgen? Burgemeester en wethouders doen hiertoe jaarlijks voorstellen in de zogeheten Kadernota, maar de gemeenteraad beslist. Dit jaar staan de nieuwe raad en het college helemaal voor een pittige opgave. Het nieuwe coalitie-akkoord (`Díe kant op!') toont veel ambitie, en er zal voor de tweede keer in korte tijd moeten worden bezuinigd om voor nieuwe wensen geld vrij te maken. Dit zal een stempel drukken op de raadsagenda en het collegeprogramma.

Terwijl de gemeente de meerjarenbegroting 2007-2010 sluitend moet zien te krijgen wordt zij toch al geconfronteerd met 1 miljoen euro aan onvermijdelijke extra-uitgaven. Om deze te bekostigen stelt het college onder andere voor het rioolrecht kostendekkend te maken. Ook zijn B&W bereid bij een aantal begrotingsposten wat meer risico te nemen.

Om het ambitieniveau van het coalitie-akkoord waar te kunnen maken is rekening gehouden met 1 miljoen euro aan extra uitgaven. In het najaar komt het college hiervoor met bezuinigingen op een aantal terreinen. Het nieuwe college gaf maandag bij de perspresentatie aan, deze uitdaging met vertrouwen tegemoet te treden.

De Kadernota 2006 wordt besproken in de raadscommissie Beleid Algemeen van volgende week donderdag (zie agenda commissie Beleid Algemeen) en daarna vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van juni.

Informatie: de kadernota 2006 is te lezen in de Stadswinkel en op www.harderwijk.nl. Reacties en vragen: afd. Financiën en control, tel. 411286 of 411287.