Gemeente Harderwijk


Kasboek over 2005 sluit licht positief

De gemeente Harderwijk kan het jaar 2005 afsluiten met een voordelig resultaat van EUR 474.000,-. Dat is vooral te danken aan het feit dat de meevallers groter waren dan tegenvallers. Van die meevallers komt een groot deel eigenlijk doordat werkzaamheden werden vertraagd. Deze `meevallers', samen 1,1 miljoen euro, leggen op het rekeningresultaat nog een claim. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de renovatie van milieucentrum De Hortus en om revisie van bovenwijks openbaar groen.

Overigens is meer dan 90% van de werkzaamheden overeenkomstig de planning gelopen. Daaronder gewone zaken als onderhoud van de plantsoenen en verstrekking van uitkeringen, maar ook meer in het oog lopende zaken als aanleg van de talrijke 30 km- en 60 km-zones over in de gemeente.

Gemeenten krijgen het overgrote deel van hun geld van het rijk, via het zogenoemde Gemeentefonds.'Den Haag' heeft recent maatregelen aangekondigd die voor Harderwijk neerkomen op 275.000 euro per jaar minder inkomsten dan was verwacht. De financiële onzekerheid wordt nog vergroot door op stapel staande nieuwe rijksmaatregelen, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten krijgen hieraan volgend jaar een zeer omvangrijke nieuwe taak, maar veel financiële effecten zijn nog ongewis.

De uitkomsten van de jaarrekening 2005 worden verwerkt in de begroting voor 2007 en volgende jaren. Helaas is het ook nu zo dat de jaarrekening geen verbetering van het meerjarenperspectief laat zien, daarom zullen de eerder afgesproken ombuigingen ondanks de eenmalige meevaller van 2005 onverkort worden uitgevoerd.

De gemeenteraadsleden bespreken de jaarrekening 2005 in de Commissie Beleid Algemeen op 11 mei en in de raadsvergadering van 13 juni. De volledige jaarrekening is te lezen in de Stadswinkel en op www.harderwijk.nl. Daar ook de nodige aandacht aan de financiële en de liquiditeitspositie, het investeringsniveau en reserveringen.

Informatie, reacties en vragen: afd. Financiën en control, tel. 411290 of 411287.