Ministerie van Defensie

04-05-2006 10:15

oorlogsmuseum overloon door de hoop scheffer heropend

Foto: Hennie Keeris - De Hoop Scheffer en zijn vrouw krijgen een rondleiding van De Groot, grondlegger van het Marshall museum. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer heeft woensdag 3 mei het vernieuwde Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon geopend. Het museum, dat de afgelopen tijd werd uitgebreid met de collectie legervoertuigen van het Marshall Museum, is daarbij omgedoopt tot Liberty Park.

Het vernieuwde complex behoort tot de grootste oorlogsmuseumparken in Europa. Liberty Park beperkt zich niet alleen tot de Tweede Wereldoorlog. Ook het werken aan vrede en veiligheid van VN-troepen komt aan bod. Voormalig industrieel Jaap de Groot verzamelde het oorlogsmaterieel dat nu is ondergebracht in een 13.000 m2 grote hal.

De collectie omvat driehonderd militaire objecten die de transportcapaciteit van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa weerspiegelen. Het nieuwe expositiegebouw heet Marshall Museum ter herinnering aan het naar de Amerikaanse generaal George Marshall genoemde museum in Zwijndrecht.