GroenLinks

Geen strafmaat vanuit Brussel

3 mei 2006

Het voorstel van de Europese Commissie om strafrechtelijke sancties te introduceren voor het namaken van goederen slaat de plank mis, vindt GroenLinks- europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Afgelopen week presenteerde eurocommissaris voor Justitie, Frattini voor het eerst een ontwerprichtlijn die gedetailleerde strafrechtelijke maatregelen bevat. Een primeur, aangezien Brussel strafrecht tot nu toe ongemoeid heeft gelaten.

Volgens Frattini brengt het vervalsen van merkproducten zoveel schade toe aan de Europese economie, dat alle EU-landen strenge strafrechtelijke sancties moeten hebben om dit tegen te gaan. Om precies te zijn: een maximumstraf van ten minste 4 jaar als het vervalsen in georganiseerd verband plaatsvindt of als het ernstige risico´s oplevert voor de volksgezondheid, zoals bij het namaken van medicijnen.

Onlangs besliste het Europees Hof van Justitie dat, hoewel strafrecht primair een nationale aangelegenheid is, "Brusselse" wetgeving strafsancties mag bevatten, waar dat absoluut noodzakelijk is voor de handhaving van de regels. Dit was bijvoorbeeld het geval bij milieuwetgeving.

Toch bestaan er twijfels over de interpretatie van deze uitspraak. Zo is het zeer de vraag of Brussel ook de hoogte en de aard van de sancties mag bepalen, zoals de Commissie beweert. Buitenweg: "Lidstaten zouden een zekere vrijheid moeten hebben om doeltreffende sancties te hanteren, passend binnen het eigen rechtssysteem."

Bovendien kun je je afvragen of de Commissie juist op dit terrein een inbreuk moet maken op het principe dat strafrecht een zaak van de nationale overheden is. Piraterij is al overal strafbaar. Is het feit dat namaak desondanks niet effectief kan worden aangepakt te wijten aan de verschillen in strafmaat tussen de lidstaten? En is het namaken van Louis-Vuitton tasjes nu zó erg dat 25 strafrechtstelsels op de schop moeten? Waarschijnlijk niet.

«