Unicef



Botswana: diarree-uitbraak veroorzaakt ondervoeding 04 mei 2006, Gaborone - In Gaborone, de hoofdstad van Botswana, zijn honderden kinderen overleden aan de gevolgen van een diarree-epidemie. Andere kinderen zijn door de ziekte ernstig ondervoed geraakt.

Moeders en kinderen wachten op een behandeling voor diarree in een ziekenhuis in Gaborone. Foto: Unicef Botswana/Puso Moeders en kinderen wachten op een behandeling voor diarree in een ziekenhuis in Gaborone. Foto: Unicef Botswana/Puso

"Het aantal diarreegevallen is flink afgenomen en misschien heeft dat te maken met de voorlichting over hygiëne die we aan moeders hebben gegeven," zegt Mercy Puso van Unicef. "Maar nu draait het om de ondervoeding en daar zijn we zeer alert op." Unicef-medewerkers ontdekten bijvoorbeeld de 18 maanden oude Kuda Makgala, toen ze de huizen langsgingen om voorlichting over hygiëne te geven. Het kind is direct in het ziekenhuis opgenomen.

Regen was de boosdoener
De problemen begonnen aan het begin van dit jaar, toen Botswana te maken kreeg met zware regenval. In het begin was iedereen blij met de regen, want dat zou de oogst ten goede komen. Maar in Gaborone was de vreugde van korte duur. Modderpoelen en overstromingen vormden, gecombineerd met slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende goede hygiëne, een ideale voedingsbodem voor ziektes. De stad kreeg te maken met een uitbraak van diarree en in februari was er sprake van een heuse epidemie. De regering van Botswana riep de hulp in van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.

Vrouwen wonen een workshop over goede hygiëne bij. Foto: Unicef Botswana/Puso Vrouwen wonen een workshop over goede hygiëne bij. Foto: Unicef Botswana/Puso

Therapeutische voeding

Half april was er sprake van 24.000 gevallen van diarree en waren 486 kinderen aan de gevolgen van de ziekte overleden. Bij de meerderheid van de patiënten ging het om kinderen jonger dan vijf jaar. Kinderen die bleven leven, maar niet goed werden behandeld, raakten ernstig ondervoed en hadden therapeutische voeding nodig. Al voor de diarree-epidemie meldden medische posten dat kinderen achterbleven in de groei; een teken dat de voedselsituatie in dit land voor kinderen niet best is. Een ziekte-uitbraak zorgt er dan al snel voor dat kinderen ernstig verzwakt raken.

Unicef heeft onder meer gezorgd voor therapeutische voeding om deze kinderen te helpen. Helaas was het voor Kuda Makgala te laat. Zij stierf een dag nadat ze in het ziekenhuis was opgenomen.