NIOD


4.5.2006

Madelon de Keizer publiceert boek over joodse schrijfster Carry van Bruggen

Bij Uitgeverij Bert Bakker is het boek De dochter van een Gazan. Carry van Bruggen en de Nederlandse samenleving 1900-1930 van NIOD-onderzoekster Madelon de Keizer verschenen. Met de joodse schrijfster Carry van Bruggen (1881-1942) als gids, beschrijft de auteur de persoonlijke ervaring van joden in Nederland in de eerste drie decennia van de twintigste eeuw, een periode die in de Nederlandse geschiedschrijving weinig op antisemitisme is onderzocht.

De verhouding tussen Joden en niet-joden in Nederland staat centraal in Van Bruggens omvangrijke essayistische en literaire werk, dat in haar eigen tijd al hooggewaardeerd en populair was. Het scherpe inzicht van Carry van Bruggen in het Nederlandse antisemitisme tekent niet alleen haar verhalenbundels en romans. Ook de eigenzinnige visie van deze 'denkende vrouw' op het zionisme en op de betekenis van de Eerste Wereldoorlog is erdoor bepaald.

De dochter van een Gazan biedt een indringend beeld van hoe het was om joods én vrouw én schrijfster te zijn in Nederland.

Madelon de Keizer schreef eerder onder meer Putten. De razzia en de herinnering. Op dit moment is zij tijdelijk als Erasmus lecturer verbonden aan Harvard University in Cambridge

Uitgeverij Bert Bakker

ISBN 90351300557