KNHS


Rijvereniging St. Clemens 75 jaar! 25/4/2006

Dit jaar viert Rijvereniging St. Clemens uit Nuenen haar 75-jarig bestaan. Een rijvereniging die in 1931 begon met 12 leden en nu anno 2006 vele mooie herinneringen en inspanningen rijker en met maar liefst 115 leden.

Het ontstaan van Rijvereniging St. Clemens
In 1931 werd in de gemeente Nuenen een nieuwe burgemeester aangesteld en om de burgemeester in te halen werden een aantal jonge boeren opgetrommeld om te paard mee te rijden in een stoet door Nuenen. Na afloop van het feestelijke gebeuren rees bij deze jonge mannen de vraag waarom Nuenen geen landelijke rijvereniging had. Niet lang daarna werd deze in Nuenen in het leven geroepen. Gekozen werd voor de naam van de patroonheilige van de Rooms Katholieke kerk, Sint Clemens.

Leden
De leden waren in de eerste helft van de 20e eeuw voornamelijk jonge boeren. Na overdag hard werken op het boerenbedrijf, verzamelde zij zich om samen te oefenen. De paarden, voornamelijk werkpaarden op de boerderij, waren grof en fors.
Pas in 1953 was het toegestaan door de RK kerk dat vrouwen mochten paardrijden en lid worden van een vereniging. In de oorlogsjaren stond de paardensport op een zeer laag pitje. Echter na de bevrijding gingen de leden vol goede moed en frisse ideeën van start en kreeg de vereniging veel nieuwe leden.
Het ledenaantal van St. Clemens is sindsdien alleen maar blijven groeien. De overhand van mannelijke leden heeft wel plaats moeten maken voor een duidelijke overhand van jonge vrouwen. De Nuenense leden presteerden goed en dit zorgde voor veel positieve aandacht van de media.

Concoursen
In 1934 organiseerde "Nuenen" al haar eerste concours. Het deelnemen aan een concours gebeurde echter in de jaren sporadisch. Vaak moest men voor een concours twee dagen uittrekken, omdat men er te voet naar toe moest. Men vertrok dan met een platte wagen met twee paarden ervoor. De overige paarden liepen vaak los achter de wagen, zodat men zelf ook op de platte wagen plaats kon nemen. De overnachting, na 's avonds natuurlijk een borreltje te hebben genuttigd, was geregeld door de organiserende vereniging.
De concoursdag begon meestal pas om 12.00 uur, omdat men 's morgens eerst naar de kerk moest. In het begin werd alleen door achttallen deelgenomen. Van individuele dressuur was toen nog geen sprake en aan een springenparcours werd maar door enkele ruiters deelgenomen. Na de wedstrijd reed men weer richting Nuenen en was men om ca. 24.00 uur thuis.
Jaren later ging men met een tractor en grote veewagen op pad, zodat het bezoeken van een concours veel gemakkelijker en sneller werd. In 1992 beschikte de rijvereniging hiervoor zelfs over een eigen veewagen.
Het algemene gebruik van de auto maakte alles gemakkelijker maar individualistischer. Het bezoeken van een wedstrijd hoeft tegenwoordig nog slechts enkele uren in beslag te nemen, wat zijn voordelen heeft, maar dit is op sociaal gebied voor het verenigingsgevoel een nadeel.

Jubilea
In 1956 vierde rijvereniging. St. Clemens haar 25-jarig jubileum. Tijdens een groot georganiseerd concours werd de heer J. van der Linden, mede-oprichter van de vereniging en tevens voorzitter en commandant, gehuldigd met zijn zilveren jubileum. Ook vierde men het 25-jarig bestaan van de vereniging met een feestelijke rondrit door de Nuenen. Het geheel bestond uit een prachtig versierde platte wagen en het toenmalige achttal en voorop de Burgemeester.
In 1971 werd tijdens het 40-jarig bestaan van de vereniging Piet Coolen gehuldigd. Hij was al lid vanaf 1931. Hij werd in 1991 samen met Bert Coolen uitgeroepen tot ere-lid van de vereniging tijdens het grote 60-jarige jubileumconcours.

Organiseren
De rijvereniging heeft altijd veel animo gehad voor het organiseren van diverse evenementen. Reeds in 1934 werd het eerste concours georganiseerd. Natuurlijk is een concours het jaarlijkse hoogtepunt van een rijvereniging, maar daarnaast zijn ook vele gezamenlijke ritten georganiseerd en allerlei andere activiteiten zoals ruiterdagen.
Vanaf 1988 organiseerde de rijvereniging ook jaarlijks de Vincent van Goghrit , een oriëntatierit te paard of aangespannen in en rondom Nuenen. Een geweldig jaarlijks evenement voor de deelnemers en het publiek.
De rijvereniging werd in dat jaar door de burgemeester geprezen voor de perfecte organisatie van alle evenementen en noemde het een ware "Nuenen Promotion".

Oefenterrein
Altijd heeft de vereniging zich sterk gemaakt voor een eigen oefenterrein. Het allereerste oefenen vond plaats op het Wettenseind bij de steenoven. Na vele malen verhuizen heeft men ook een tijdje geoefend in de Beekstraat. Maar door de oprukkende woningbouw moest de rijvereniging ook hier vertrekken.
Vol trots beschikt de rijvereniging vanaf 1992 samen met Ponyclub Prins Willem Alexander en Menvereniging De Coovelse Menners eindelijk over een eigen accommodatie aan de Tweerijten.

Anno 2006
De laatste jaren is steeds meer de nadruk komen liggen op individuele dressuur en springen. Het vier- en achttal rijden ligt inmiddels ver op de achtergrond. Paardensport wordt steeds professioneler. Rijvereniging St. Clemens probeert nog steeds de tradities in ere te houden door het organiseren van o.a. de jaarlijkse teerdag en een concours. Het Concours Hippique van Nuenen staat in de regio bekend om haar gezellige sfeer en goede paardensport met vele bekende deelnemers. De afgelopen 15 jaar heeft de vereniging vele nieuwe rijdende leden bijgekregen, maar de leden van het allereerst uur steunen haar vereniging nog steeds.

Vol trots kijkt rijvereniging St. Clemens daarom terug op al haar behaalde resultaten van de afgelopen 75 jaar, op het gebied van sport, organisatie, sfeer en gezelligheid. Om dit bijzondere jubileum te vieren wordt op zaterdag 6 en zondag 7 mei a.s. een groot concours gehouden op Landgoed Gulbergen.

Bron: rijvereniging St. Clemens