Dienstenbond CNV

tweede ronde cao-onderhandelingen dc ah

04-05-2006

Afgelopen vrijdag heeft CNV Dienstenbond met AH weer rond de tafel gezeten om te praten over een nieuwe CAO voor de DCs. Omdat AH een aantal plannen heeft met betrekking tot de werkprocessen en inzet van mensen die daarbij hoort is er vooralsnog een overzicht gegeven van de te verwachten veranderingen en een presentatie van de gebruikte processen bij AH, zoals CELS.

Albert Heijn heeft aangegeven om zo spoedig mogelijk tot een akkoord te willen komen. Daarin moet tenminste iets afgesproken worden over de looptijd, loonsverhoging en de voortgang van de studies naar Leeftijdsbewust Personeelsbeleid, Reïntegratie en Employability. Vervolgens gaat AH in op de voorstellenbrieven van beide bonden. In een reactie op de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond zegt AH dat dat raakt aan de kern van de toekomstige inrichting van de DCs. Echter, hoe die er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk bij AH.

Wel is duidelijk dat er een aantal ontwikkelingen zijn t.a.v. de retouren. Omdat de markt verandert, zal dat zijn weerslag hebben op de organisatie; sorteren neemt af en gespecialiseerde dienstverleners zullen werk gaan overnemen. Ook de toename van éénmalige Petflessen heeft hier invloed op.

Een aantal fustwascentra zullen in de toekomst gaan wassen voor andere leveranciers dan AH, ook dat heeft effect op de retourencentra. Echter, hoe en wanneer één en ander daadwerkelijk effectief zal zijn is nog niet duidelijk.

Albert Heijn maakt een keuze voor mechanisatie. Dat is al doorgevoerd in de DCs; Triple-O, KPI, Carrousel, etc. Echter, mechanisatie zal leiden tot minder en ander werk. De toepassing van nieuwe processen als CELS leidt ook tot een herwaardering van werk. In een nieuwe organisatie maakt AH een verschil tussen medewerkers die gespecialiseerd zijn, dat worden vaak vaste medewerkers en tussen medewerkers die basis werkzaamheden moeten verrichten, de flexmedewerkers.

Echter, ook hier geldt dat nog niet duidelijk is hoe één en ander uitgewerkt in de praktijk. Het is goed dat bonden meegenomen worden in deze veranderingsprocessen. Want, of wij het er mee eens zij of niet, uiteindelijk kan het consequenties hebben voor medewerkers. En daar wil CNV Dienstenbond bovenop blijven.

Tot nu toe is er alleen nog gesproken over de visie en het proces, nog niet over de inhoud van de voorstellenbrieven. De volgende keer (11 mei a.s.) gaat dat dan echt gebeuren! Dan zal ook duidelijk worden welke inzet partijen hebben.

Tenslotte, CNV Dienstenbond maakt afspraken voor de leden. Echter, ook niet-leden profiteren daar van mee. Maak uw ongeorganiseerde collega lid!

Voor vragen of opmerkingen
Neem contact op met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl