Gemeente Hardenberg


Hardenberg heeft goed jaar achter de rug

Jaarrekening over 2005 toont voordelig resultaat van ruim vijf miljoen

Donderdag 4 mei 2006

De gemeente Hardenberg heeft een goed jaar achter de rug. Dat blijkt uit de jaarstukken, die het college van burgemeester en wethouders deze maand aan de gemeenteraad aanbiedt. De jaarrekening, die al door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld, laat een voordelig resultaat van 5,2 miljoen euro zien.

Het college van burgemeester en wethouders legt door middel van de jaarrekening jaarlijks verantwoording aan de gemeenteraad af over het gevoerde (financiële) beleid en beheer. In het daarbij behorende jaarverslag gaat het college met name in op de realisering van diverse beleidsvoornemens. Hierbij is aansluiting gezocht bij het meerjarenprogramma van de gemeente Hardenberg. Daarom kennen de jaarstukken zeven programmas zoals die ook in het meerjarenprogramma staan: voorzieningen, wonen, kwetsbare groepen, veiligheid en openbare ruimte, economie, groene ruimte en rol gemeente. Per programma wordt aangegeven of de gemeente heeft gedaan wat ze zich had voorgenomen en of de gemeente binnen het beschikbaar gestelde budget is uitgekomen.

Uit de jaarstukken blijkt dat 2005 is afgesloten met een voordelig resultaat van 5,2 miljoen euro. Een bedrag van 1,9 miljoen euro blijft in de reserves beschikbaar voor de verdere uitvoering van een aantal projecten in 2006. Een deel van het positieve resultaat is toe te schrijven aan activiteiten die in 2005 niet konden worden gerealiseerd, maar waarvoor wel budget was uitgetrokken. Daarnaast was er in 2005 een aantal meevallers. Zo kreeg de gemeente Hardenberg hogere opbrengsten uit de bouwleges, vielen de onderhoudsuitgaven van wegen en groen mee, heeft gemeente Hardenberg hogere rente-opbrengsten en was er een restant op een stelpost voor gebouwenonderhoud.

De uitgifte van bedrijventerreinen is in 2005 zeer goed verlopen. Er is maar liefst 19 hectare bedrijventerrein verkocht. Dit goede resultaat betekent wel dat de gemeente tijdig moet starten met het realiseren van nieuwe terreinen, zoals ook in het bedrijvigheidplan is aangegeven.

Naast de meevallers blijkt sprake te zijn van een structureel tekort op de Wet werk en bijstand (WWB). Net als in 2004, het eerste WWB-jaar, had de gemeente Hardenberg in 2005 te maken met een tekort op het inkomensdeel van de WWB. Dit tekort, dat wel iets is afgenomen ten opzichte van 2004, kan uit de reserves gedekt worden. De gemeente Hardenberg heeft al maatregelen genomen om de uitgaven op het inkomensdeel verder te beperken. Ondanks dat blijft de WWB een aandachtspunt: het budget en het beleid wordt voor de begroting van 2007 opnieuw beoordeeld.

Uit de jaarrekening blijkt verder dat de gemeente Hardenberg zich genoodzaakt ziet een aantal voorzieningen in te stellen. Op grond van het doorlichten van Larcom heeft de gemeente Hardenberg ervoor gekozen voor de Wet sociale werkvoorziening een voorziening te treffen van drie miljoen euro. Daarnaast stelt de gemeente Hardenberg een voorziening in voor het Masterplan Centrum Hardenberg en zijn de voorzieningen binnen de grondexploitatie weer op niveau gebracht.

Het college stelt voor om een gedeelte van het resultaat alsnog beschikbaar te stellen voor projecten die in 2005 niet zijn gerealiseerd. Het gaat bijvoorbeeld om het realiseren van achterpadenverlichting in kernen en woonwijken, een bijdrage aan het schooluitval-preventieproject Break, de revitalisering van bedrijventerrein Rollepaal Noord in Dedemsvaart en de aanleg van een fietspad tussen Bruchterveld en Hardenberg. Er blijft een vrij te besteden resultaat over van 0,8 miljoen euro. Het college stelt voor om dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserves.

De jaarstukken 2005 worden op 23 mei aanstaande tijdens een speciale sessie van de gemeenteraad behandeld en komen aan de orde in de besluitvormende raad van 6 juni.