Provincie Limburg

Steun voor 'Boerenerf', multimediaal project over veranderend platteland

Theater, tentoonstellingen, onderwijspakketten, radio- en TV-programmas

Gedeputeerde Staten hebben 180.000,- toegekend voor het project Boerenerf, een initiatief van het Limburgs Museum samen met het Huis voor de Kunsten Limburg en de Toneel Academie Maastricht. Boerenerf brengt de komende drie jaar op uiteenlopende manieren de veranderingen in beeld op het platteland van Noord- en Midden-Limburg, zowel vanuit historisch perspectief als in relatie tot de huidige Reconstructie.

Het bijzondere van dit project is dat het mes aan vele kanten snijdt: zo past het project binnen de themas Ruimte voor Limburg en Vitale Kernen en Buurten, en besteedt het aandacht aan cultuurhistorische aspecten. Het project heeft een looptijd van drie jaar en vergt een totale investering van 445.000,-.

De veranderingen op het platteland zijn het gevolg van economische en beleidsmatige veranderingen, maar hebben ook een sociaal-culturele component. In wisselende omstandigheden zijn agrariërs, bewoners van kernen en andere gebruikers al generaties lang bezig zich een plek te verwerven in de dorpen en het landschap. Het project Boerenerf maakt de gemaakte keuzes zichtbaar en het waarom van die keuzes. Boerenerf heeft niet alleen veel raakvlakken met inhoudelijke themas, maar is ook het resultaat van een unieke samenwerking: het Limburgs Museum, het Huis van de Kunsten en de Toneelacademie Maastricht zijn de initiatiefnemers. Daarnaast zijn de Streekmusea De Locht en De Moennik, het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, Het Om (een toneelinitiatief voor samenwerking tussen professionals en amateurs) en mediabedrijven nauw betrokken bij dit project. Het resultaat is een zeer brede uitstraling. Er worden de komende drie jaar onder meer educatieve programmas voor het onderwijs ontwikkeld, grote en kleine theaterproducties, een interactieve tentoonstelling in het Limburgs Museum en een serie radio- en tv-uitzendingen over de verhalen achter plattelandsontwikkeling.

De eerste theatrale presentaties zijn in juni al te zien in de Reconstructiegebieden Nederweert, Helden-Panningen en Horst aan de Maas/Ysselsteyn. Speeldata zijn nog niet bekend. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Limburgs Museum in Venlo.

4-5-2006 10:33